İsrail, 27 Fransız milletvekili ve yetkilinin vizelerini iptal etti

İşgalci İsrail, aralarında Ekolojist ve Komünist Partili milletvekillerinin de bulunduğu 27 kişilik Fransız heyetin ülkeye giriş vizelerini, planlanan ziyaretlerinden iki gün önce iptal etti. Heyet, bu kararı "toplu cezalandırma" olarak nitelendirip Cumhurbaşkanı Macron'dan tepki göstermesini istedi.

İsrail, 27 Fransız milletvekili ve yetkilinin vizelerini iptal etti

İşgalci İsrail, Fransız milletvekilleri ve yetkililerden oluşan 27 kişilik heyetin ülkeye ve işgal altındaki Batı Şeria’ya yapacağı ziyaretten sadece iki gün önce giriş vizelerini iptal etti. Heyet tarafından yapılan açıklamada, bu karar "toplu cezalandırma" olarak nitelendirilerek, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu duruma yanıt vermesi istendi.

Aralarında Fransa'nın Ekolojist Partisi ve Komünist Partisi temsilcilerinin de bulunduğu 17 kişilik grup, pazar günü yaptığı açıklamada, “İsrail’e giriş izinlerimizin kalkışımıza 48 saat kala iptal edilmesi, Fransız devletiyle olan diplomatik ilişkiler açısından büyük bir ihlal ve Cumhuriyetin seçilmiş temsilcileri olarak görevimizin açıkça engellenmesidir” dedi.

Haaretz gazetesine göre Fransız heyet, İsrail ve Filistin topraklarında “uluslararası iş birliği ve barış kültürünü teşvik etmek” amacıyla Kudüs’teki Fransız Konsolosluğu tarafından organize edilen beş günlük bir ziyaret gerçekleştirecekti.

İşgalci İsrail'in İçişleri Bakanlığı ise kararı savunarak, kamuoyunda İsrail'e yönelik boykot çağrısında bulunan veya boykotlara katılan kişilerin ülkeye girişinin reddedilmesine izin veren bir yasaya atıfta bulundu. Bakanlık, heyetin “Filistinlilere ve İsrail boykotunu destekleyen, Hamas’ın terör örgütleri listesinden çıkarılmasını savunan bir kuruluşa destek vermek” amacıyla gelmek istediğini iddia etti.

Paris belediye meclis üyesi ve Ekolojist Parti mensubu Camille Naget, Haaretz’e yaptığı açıklamada, bakanlığın bahsettiği AJPF adlı kuruluşun bu tür bir boykot çağrısında bulunduğuna dair hiçbir bilgisi olmadığını belirtti. Naget, bu kuruluşun Fransız belediyeleri ile Filistinli mülteci kampları arasında ilişkiler kurmaya çalıştığını ifade etti.

Vizelerin iptali, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yakın zamanda Filistin devletini tanıyabileceklerine dair açıklamalarının ardından, diplomatik gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi. Macron, Binyamin Netanyahu’ya Gazze’deki insani krizi çözmesi çağrısında da bulunmuştu.

Ekolojist ve Komünist partiler uzun süredir Filistin devletinin tanınmasını savunuyor. Netanyahu ise Macron’un açıklamalarına sert tepki göstererek, bu olası tanımayı “teröre büyük bir ödül” olarak nitelendirdi.

Bu ayın başlarında İşgalci İsrail, iki İngiliz İşçi Partisi milletvekilinin de ülkeye girişini engellemişti. Bu karar da Birleşik Krallık yetkililerinden eleştiri almıştı.

Kaynak: middleeasteye.net