İslam Emirliği'nden yaptırım tepkisi: Afgan halkını zorluyor
İslam Emirliği Sözcüsü Zabihullah Mücahid, uluslararası toplumun Afganistan’a uyguladığı yaptırımları eleştirerek, bu yaptırımların Batılı ülkelerle siyasi angajmanı teşvik etmede büyük engeller oluşturduğunu söyledi.

Yaptırımları başarısız bir deney olarak nitelendiren Mücahid, son üç yılda hiçbir fayda sağlamadıklarını belirtti. TOLOnews’e verdiği demeçte, bu önlemlerin Afgan halkı üzerindeki zararlı etkilerini vurguladı.
Mücahid, "Tüm yaptırımlar yürürlükte ve bu güne kadar devam ediyor. Bu yaptırımlar kimseye fayda sağlamaz ve Afgan halkının yaşamları üzerinde doğrudan olumsuz etkiler yaratıyor. Bu nedenle tüm yaptırımların sona erdirilmesini talep ediyoruz." dedi.
Yaptırımlardan kaynaklanan temel sorunlar arasında bazı İslam Emirliği yetkililerine seyahat yasakları, bazı ülkelerin diplomatik angajman eksiklikleri, Afganistan’ın varlıklarının dondurulması ve bankacılık kısıtlamaları bulunuyor.
Afganistan’ın varlıkları uluslararası toplum tarafından dondurulduğundan beri, Çin bu kararı sıkça eleştirdi. Son üç yılda, Çinli yetkililer, bu fonların serbest bırakılması gerektiği çağrısını sürekli dile getirdi. Çin’in Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang, geçtiğimiz günlerde Afganistan’ın varlıklarının dondurulmasını yasadışı ve tek taraflı olarak nitelendirerek bu tutumu yineledi. Bir Çin gazetesi, Geng’in BM yaptırımlarını izleme ekibinin Afganistan’daki görev süresinin uzatılmasını memnuniyetle karşıladığını ve ekibin Afganistan’ın geçici hükümetiyle ilişki kurma çabalarını desteklediğini aktardı.
Geng, "İzleme ekibinin Afgan geçici hükümetiyle olan ilişkisini güçlendirmesini destekliyoruz ve ekibin Afganistan’a erken bir ziyaretini dört gözle bekliyoruz." dedi.
Ekonomi uzmanları, ülkenin ekonomik toparlanması için Afganistan’ın dondurulan varlıklarının serbest bırakılmasının önemini vurguladı. Bir ekonomi uzmanı olan Seyar Quraishi, "Afganistan’ın yabancı rezervleri ülkenin merkez bankası tarafından tutulmuş olsaydı, para politikasını yönetmede daha etkili olabilirlerdi." dedi.
İslam Emirliği’nin ülkenin kontrolünü ele geçirmesinden bu yana, Afganistan’ın 9 milyar dolardan fazla varlığının Amerikan ve Avrupa bankalarında donmuş durumda olduğu tahmin ediliyor.