IŞİD’lilerin iade süreci başladı

Türkiye, ABD vatandaşı olan bir yabancı savaşçının sınır dışı edildiğini, gün içinde bir Alman ve bir de Danimarka vatandaşının ülkelerine iade edileceğini açıkladı.

IŞİD’lilerin iade süreci başladı

Türkiye, yakalanan IŞİD üyelerinin vatandaşı oldukları ülkelere iadesine bugün başladı.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, "İşlemi tamamlanan ABD'li bir yabancı militan Türkiye'den sınır dışı edildi" dedi. Çataklı, "Geri gönderme merkezlerindeki Alman uyruklu 7 yabancı savaşçının seyahat programları yapıldı, 14 Kasım'da sınır dışı edilecekler" diye konuştu.

AFP ise İçişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, Türkiye'nin bir sonraki etapta 10'u Alman, 11'i Fransız 24 IŞİD'liyi ülkelerine geri göndereceğini duyurdu.

Sırada Alman uyruklular var

Sabah itibarıyla bazı YTS'lerin geri gönderme işleminin tamamlandığını belirten Çataklı, şöyle devam etti:

"Sabah saatlerinde Türkiye'deki Geri Gönderme Merkezi'nde işlemleri tamamlanan ABD'li bir YTS'nin, Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce Türkiye'den deport (sınır dışı) edilmesi işlemi gerçekleştirildi. Yine Geri Gönderme Merkezi'nde bulunan Alman uyruklu bir YTS için sınır dışı süreci işletildi, Danimarka uyruklu bir YTS ise adli süreç işletilerek gün içerisinde ülkelerine gönderilecek. Dolayısıyla bugün 3 YTS'nin ülkemizden çıkışları sağlanacak. Ayrıca geri gönderme merkezlerinde bulunan Alman uyruklu 7 YTS'nin seyahat programları yapılmış olup, 14 Kasım'da sınır dışı edilecek."

"YTS'lerin kendi ülkelerine iade sürecine kararlılıkla devam edilecek"

Suriye'de yakalanan İrlanda uyruklu 2 YTS'nin işlemlerinin tamamlanmak üzere olduğunu ve ülkelerine gönderileceğini aktaran Çataklı, şunları kaydetti:

"Suriye'de yakalanan Alman uyruklu 2 YTS'nin ise seyahat programları tamamlanarak bu hafta içerisinde sınır dışı edilmesi planlanmaktadır. Ayrıca Suriye tarafında yakalanan Fransız uyruklu 11 YTS'nin işlemleri devam etmektedir. Suriye'de yakalanan YTS'lerin uyruk tespit çalışmaları tamamlanmış olup, detaylı mülakatları yüzde 90 oranında sonuçlandırıldı ve ilgili ülkelerle temas kuruldu."

Fransa: Bizi ilgilendirmiyor

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly, Türkiye’nin ülkesine yakalanan IŞİD militanlarını geri göndereceği bilgisine sahip olmadığını söyledi.

Konu ile ilgili Fransız basınına konuşan, Parly, “Türkiye tarafından militanların geri gönderileceği bilgisine sahip değilim.” dedi.

Türkiye'de bin 200'e yakın IŞİD'li tutuklu bulunuyor

Türkiye'de bin 200'e yakın IŞİD'li tutuklunun bulunduğunu söyleyen Süleyman Soylu, "Şimdi de elimizde bulunanları elbette ki ülkelerine göndereceğiz. Ancak dünya yeni bir metot belirledi. Belirledikleri metot, 'Biz bunları vatandaşlıktan çıkaralım' diyorlar. Hiç üzülmesinler, biz elimizdeki DEAŞ'lıları ister vatandaşlıktan çıkarsınlar ister çıkarmasınlar kendi ülkelerine göndeririz." diye konuşmuştu.

Euronws