İşgalde 13'üncü gün: Sivillere tahliye, savaşa devam!

Rusya-Ukrayna savaşında 13'üncü güne girildi. Rusya'nın havadan ve karadan saldırıları sürerken, önceki gün üçüncü müzakere görüşmesi gerçekleşti. Müzakerede insani koridorlar konusunda çok ciddi adımlar atılmazken, Rusya, bu sabah 10.00'dan itibaren sivillerin Kiev, Harkov, Çernigov, Sumi ve Mariupol'dan ayrılabilmesi için "sessizlik rejimi" ilan etti. Ateşkes konusundaysa görüşmelerin devamına karar verildi.

İşgalde 13'üncü gün: Sivillere tahliye, savaşa devam!

İşgalin başladığı günden bu yana 400’ü aşkın yakın sivil hayatını kaybederken, ikibine yakın sivilde yaralandı. BM’nin son açıkladığı rakamlara göre ülkeyi terk edenlerin sayısı da 1,7 milyonu aştı.

3. Tur müzakerelerede somut kararlar alınmazken ateşeke yönelik görüşmelerin devamına karar verildi. Ülkeden ayrılacağı yönünde iddialar ortaya atılan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, başkanlık ofisinden yaptığı konuşmada, "Kiev'de kalıyorum. Saklanmıyorum, kimseden korkmuyorum." ifadelerini kullandı.

İşte savaşın onüçüncü gününde yaşanan son gelişmeler.

  • Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 12 binden fazla askerini kaybettiği bildirildi.
  • Ukrayna'da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.
  • Rus ordusunun Ukrayna'nın Sumi kentine düzenlediği hava saldırısında 2'si çocuk 9 sivil hayatını kaybetti.
  • Dünya Bankası, Ukrayna için 723 milyon dolarlık kredi ve hibe paketini onayladığını duyurdu.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, başkanlık ofisinden yaptığı konuşmada, "Kiev'de kalıyorum. Saklanmıyorum, kimseden korkmuyorum." ifadelerini kullandı.
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'daki askeri eylemlerde zorunlu askerlik yapanların yer almadığını belirterek, "Yedekte olan askerler de ek olarak çağrılmayacak." dedi.
  • Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğrudan konuşmalarını istediklerini kaydetti.
  • Ukrayna’ya saldıran Rusya, İran, Suriye ve Kuzey Kore'yi geçerek 10 günde dünyanın en çok yaptırım uygulanan ülkesi konumuna geldi. Rusya’ya uygulanan yaptırımların sayısı toplam 5 bin 530'u aştı.
  • ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kimseyi dinlemediğini belirterek, ''Dünyanın (Ukrayna'da) çok uzun ve çok zor bir yola hazırlanması gerek.'' dedi.
  • ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Polonya’nın Ukrayna’ya savaş uçağı tedarik etme konusunun Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy tarafından ABD gündemine getirildiğini açıkladı.

  • Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rus petrolüne ithalat yasağı getireceği iddialarına ilişkin, bu konuda henüz karar vermediklerini ve konuyu Avrupalı ortakları ile konuştuklarını açıkladı.
  • Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol kentlerinden sivillerin tahliyesi için Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan ettiğini bildirdi.
  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin, "Rusya saldırıyı seçti, şimdi hepimiz bununla mücadele etmeliyiz." dedi.
  • FIFA, Ukrayna'daki kulüplerde yer alan yabancı futbolcu ve antrenörlerin sözleşmelerini askıya aldı. Rusya takımlarındaki yabancı oyuncular ve antrenörlere ise sözleşmelerini sezon sonuna kadar tek taraflı olarak askıya alma hakkı tanındı.
  • ABD'nin New York Times gazetesi, ABD ve NATO'nun Ukrayna'ya 6 günde, Javelin füzeleri dahil 17 binden fazla tanksavar sevkiyatı yaptığını bildirdi.
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'yı işgal girişimleri sırasında sadece profesyonel askeri birlikleri sahaya süreceklerini duyurdu: Ukrayna operasyonunda sadece profesyonel askerler kullanacağız. Acemi asker kullanmayacağız.
  • Batılı şirketlerin Rus uçaklarına el koyma riski nedeniyle Rusya’da uluslararası uçuşlarını durduran hava yolu ve tur şirketlerinin sayısı artıyor. Rosaviatsiya tarafından yapılan açıklamanın ardından ülkenin en büyük hava yolu şirketleri Aeroflot, Nordwind ve S7, uluslararası uçuşları durdurma kararı almıştı. Rusya Turizm Ajansı (Rosturizm) da bugün yaptığı açıklamada, ülkenin en büyük tur operatörlerinden Anex Tour’un Rus uçaklarına el koyulma riski nedeniyle yurt dışına seyahatleri durdurduğunu bildirildi.
  • Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, ABD'nin Ukrayna savaşı nedeniyle Rus petrolüne ithalat yasağı getireceği iddialarına ilişkin, bu konuda henüz karar vermediklerini ve konuyu Avrupalı ortakları ile konuştuklarını açıkladı.
  • Rusya, Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mariupol şehirlerinde sivillerin tahliyesi için yarın (bugün)Moskova saati ile 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan etti.
  • Birleşmiş Milletler, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana 1207 kişinin öldüğünü ve yaralandığını bildirdi. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Rusya'nın saldırılarında, Ukrayna'da hayatını kaybeden sivillerin sayısının 406'ya çıktığını ancak bunun daha yüksek olabileceğini söyledi. Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralananların sayısını 1207 olarak paylaşan Dujarric, ülkeden ayrılanların sayısının ise 1 milyon 700 bini geçtiğini belirtti.