İşgalde 10’uncu gün: Uçuşa yasak bölge ilan edilecek mi?

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları 10. gününde devam ediyor. İşgalin başladığı günden bu yana 300’den fala sivilin hayatını kaybederken, binden fazla sivilde yaralandı. Yapılan 2. Tur müzakere görüşmelerinde mutabık kalınan ‘insani koridorlar’ ise hâlâ yürürlüğe girmezken her iki tarafin da sivil tahliyesi sırasında geçici ateşkes ilan edeceği belirtiliyor.

İşgalde 10’uncu gün: Uçuşa yasak bölge ilan edilecek mi?

On binlerce insanın ülkeyi terk etmesine sebep olan çatışmalar tüm şiddetiyle devam ederken, müzakere masasına yönelik girişim çabaları da devam ediyor.

ABD, “Rusya ile bir savaş riski taşıması nedeniyle Ukrayna'da uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasının mümkün olmadığını” tekrar ifade ederken, AB başta olmak üzere farklı ülkelerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. Yaptırım kararı alan uluslararası şirketlere de her geçen gün yenileri ekleniyor.

İşte savaşın onuncu gününde yaşanan son gelişmeler.

  • Rusya Savunma Bakanlığı, Moskova saatiyle 10.00 itibarıyla Mariupol ve Volnovaha’dan sivillerin çıkması amacıyla geçici ateşkes uygulayacaklarını açıkladı.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, NATO'nun Ukrayna'yı uçuşa yasak bölge ilan etmeyi reddederken şehirlerin bombalanmasına yeşil ışık yaktığını belirterek, "NATO ülkelerinin tüm istihbarat teşkilatları düşmanın planlarını, Rusya’nın taarruza devam etmek istediğini çok iyi biliyor. Dokuz gündür acımasız bir savaş görüyoruz; şehirlerimizi yok ediyorlar, insanlarımızı, çocuklarımızı bombalıyorlar. Yeni saldırılar ve kayıpların kaçınılmaz olduğunu bilerek NATO kasıtlı olarak Ukrayna üzerindeki gökyüzünü uçuşa kapatmamaya karar verdi.
  • BM, Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiğini açıkladı. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde, Ukrayna'da Rus işgalinde şimdiye kadar 331 sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.24 Şubat-3 Mart'ta ölen ve yaralan sivillerin sayısının 1006'ya yükseldiğini belirten Dujarric, 1,2 milyondan fazla kişinin ise ülkeden ayrıldığını ifade etti. Ancak Ukraynalı yetkililer, ölü sayısının 2 binden fazla olduğunu belirtiyor.

  • Ukrayna'da Rus ordusu tarafından kuşatılan Mariupol şehrinin Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, kent halkının 5 gündür bombardıman altında olduğunu, tahliye için güvenlik koridoru oluşturulması gerektiğini kaydetti.
  • Ukrayna'da Nikolaev yakınlarındaki Kulbakino Havaalanı, Ukrayna askerlerinin operasyonlarının ardından Ruslardan geri alındı.
  • Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'ya yönelik daha fazla ekonomik yaptırım uygulanacağını kaydetti.
  • ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya ile bir savaş riski taşıması nedeniyle Ukrayna'da uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasının mümkün olmadığını söyledi.
  • Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısını "sorumsuzluğun zirvesi" olarak nitelendirerek, bu ülkeye santral çevresindeki saldırılarını durdurma çağrısı yaptı.
  • Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Tiflis, Paris, Lyon, Bratislava, Frankfurt, Vilnius ve Prag kentlerinde yapılan Ukrayna’ya destek mitinglerine video konferans yöntemiyle hitap etti. Zelenskiy, "Avrupa halkına şunu söylemek istiyorum; sessiz kalmayın. Sokaklara çıkıp Ukrayna'yı desteklemenizi, çabalarımızı ve mücadelemizi desteklemenizi istiyorum." ifadesini kullandı.

  • Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sergiy Kyslytsya, Rusya'dan ülkesindeki yabancı öğrencilerin ayrılabilmesi için "güvenli koridor" sağlamasını istedi.
  • Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Rusya'nın, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının ardından reaktörlerde hiçbir güvenlik sorunu yaşanmadığını bildirdi.
  • Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rusya-Ukrayna savaşının yakın zamanda bitmeyeceğini öngördüklerini, Rusya'ya verilen karşılığın sürdürülmesi gerektiğini söyledi.
  • Birleşmiş Milletler (BM), Rusya'nın, Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının uluslararası insani hukuku ihlal ettiği uyarısı yaparak, nükleer bir felaket yaşanmaması çağrısında bulundu.
  • ABD Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, yönetimin Ukrayna’ya sağlayacağını duyurduğu 350 milyon dolarlık silah yardımının 240 milyon dolarlık kısmının Ukrayna ordusuna teslim edildiğini ve 14 devletin daha bu ülkeye silah verdiğini açıkladı.
  • Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yaşayan binlerce kişi, Rusya bombardımanı nedeniyle ülkeyi terk etmek için tren istasyonuna akın etti.

  • Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Ukrayna'nın en kısa sürede Avrupa Birliğine (AB) girmesini istediklerini söyledi.
  • ABD Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın petrol rafinasyon sektörünü hedef alan ihracat kontrollerini sıkılaştırdığını duyurdu.
  • ABD'li teknoloji şirketi Microsoft, Rusya'daki tüm ürün ve hizmet satışlarını askıya aldığını duyurdu.
  • Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Ukrayna'daki savaşı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çıkardığını ve Putin'in bitirmesi gerektiğini söyledi.
  • İngiltere'de büyük zincir marketler, raflarından Rus ürünlerini kaldırmaya başladı. Ülkenin en büyük ikinci süpermarket zinciri Sainsburry, Rus Standart votkası ile Karpayskiye siyah ayçiçeği tohumlarını raflarından kaldıracağını açıkladı.
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a Rusya ile Ukrayna arasında hafta sonu üçüncü tur görüşmelerin yapılacağının öngörüldüğü bilgisini verdi.
  • Eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, İngiltere ve uluslararası çevrelere, Rusya'ya karşı yaptırımları artırmaları çağrısında bulundu. Visa ve Mastercard'ın Putin'in yakın çevresine uyguladığı yasağı hatırlatan Poroşenko, bunun tüm Rus kullanıcılara da uygulanmasını talep etti.
  • Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD'nin Rus oligarklarına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle kimsenin görüşünü değiştirmeyeceğini söyledi. Peskov, "Eğer bu yaptırımlar, söz konusu şahısların görüşlerini değiştirmeyi ve Putin'i desteklemekten vazgeçirmeyi hedefliyorsa, bunların başarılı olma şansı yoktur. Diğer şeyler önemli değil." dedi.
  • Almanya'dan aşırı sağcıların savaşa katılmak için Ukrayna'ya gittiği bildirildi. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Maximilian Kall, yaptığı açıklamada, ülkedeki aşırı sağcıların Ukrayna'da savaşmak istediğini belirterek, Alman güvenlik birimlerinin bu çevrelerden vatandaşların çatışmalara katılmak için bölgeye gittiği bilgisine sahip olduğunu aktardı.
  • Almanya’nın Ukrayna’ya sağlamak istediği eski Doğu Almanya’nın stoklarında kalan 2 bin 700 “Strela” tipi uçaksavar füzelerin bir bölümünün kullanılmaz durumda olduğu ileri sürüldü.
  • NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna'da ölüm ve yıkımın ilerleyen günlerde daha kötü olmasının muhtemel olduğu konusunda uyardı. Rusya'nın "daha ağır silahlar" getirmesinin muhtemel olduğunu belirten Stoltenberg, Ukrayna'daki savaşı, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaşı" olarak niteledi.
  • Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, Rusya-Ukrayna savaşının ilk 7 gününde 500 bin çocuğun evlerini terk etmek zorunda kaldığını bildirdi.

  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya ile ilişkilerde komşu ülkelerin durumu tırmandırmaması gerektiğini belirterek, “Komşularımıza karşı kötü bir niyetimiz yok. Tüm yükümlülüklerimizi yerine getiriyoruz ve getirmeye devam edeceğiz." dedi.
  • Avrupa Birliği (AB), Rusya ile sınır ötesi iş birliği ve araştırma programlarının askıya alındığını bildirdi. AB Komisyonu, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya'ya yönelik yeni tedbirler alındığını açıkladı. Buna göre, araştırma, bilim ve inovasyon alanlarında Rus kuruluşlarıyla iş birliği askıya alındı. AB, Horizon Europe programı kapsamında Rus kuruluşlarıyla herhangi yeni sözleşme veya anlaşma yapmayacak. Mevcut sözleşmeler kapsamında Rus kuruluşlarına yapılan ödemeler de donduruldu.
  • Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna'da 1812 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi.
  • Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Rusya'yı kınayan ve Ukrayna'daki tüm insan hakları ihlallerini soruşturacak uluslararası bağımsız soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin karar tasarısını kabul etti.
  • Birleşmiş Milletler, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle yaklaşık 1 milyon 209 bin 976 mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.
  • Rusya’nın en büyük hava yolu şirketlerinden S7, tüm uluslararası uçuşlarını iptal ettiğini duyurdu. S7’den yapılan açıklamada, şirketin 5 Mart itibarıyla tüm uluslararası uçuşlarının iptal edildiği belirtildi.
  • Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Andrey Belousov, ülkede üretimlerini durdurup çalışanlarını işten çıkartan yabancı şirketlere, iflas süreçlerini hızlandırarak müdahale edeceklerini söyledi.

  • İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le telefon görüşmesinde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in pervasız eylemlerinin artık tüm Avrupa'nın güvenliğini doğrudan tehdit edebileceğini belirtti.
  • Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Geraşenko, ülkesine saldıran Rus ordusundan bir generalin öldürüldüğünü duyurdu. Geraşenko, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Rusya 41. Ordu Komutan Yardımcısı Tümgeneral Andrey Sukhovetsky'nin Ukrayna askerlerince Çernigiv bölgesinde öldürüldüğünü söyledi.
  • Rusya, Ukrayna'ya saldırılarında tahrip gücü yüksek silah sistemleri kullanıyor. Ukrayna genelindeki çatışmalarda savaş uçakları, Kalibr seyir füzesi gibi tahribat gücü yüksek savunma ekipmanlarıyla ülkedeki önemli sivil ve askeri tesisleri hedef alınıyor. Rusya'nın kullandığı tahrip gücü yüksek silah sistemleri arasında hedefe isabet özellikleriyle bilinen Kalibr füzeleri Kiev ve Harkiv'de sivillerin yakınındaki tesislerin imha edilmesinde kullanılıyor ve buralardan sivil kayıplar bildiriliyor.
  • Rus ordusunun, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeydoğusunda yer alan Çernigiv kentine dün düzenlediği hava saldırısında sivil can kayıplarının 47'ye yükseldiği bildirildi.