ABD işkence teknikleri için Müslüman mahkumları denek yaptı!

İşgalci ABD’nin Afganistan ve, Irak başta olmak üzere farklı coğrafylarda yaptığı zulüm ve işkenceler gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Yeni açıklanan bazı belgelere göre CIA'in insanlık dışı barbar bir yöntemi daha ifşa oldu. CIA'nın, esir aldığı Müslüman mahkumları işkence eğitimi için 'canlı maket' olarak kullandığı ortaya çıktı.

ABD işkence teknikleri için Müslüman mahkumları denek yaptı!

Barbar, işgalci Amerikan istihbaratının (CIA), gizli merkezlerde tutulan Müslüman mahkumları, yeni sorguculara işkence tekniklerini öğretmek amacıyla denek olarak kullandığı ortaya çıktı.

Gizliliği yeni kaldırılan belgelere göre ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) Afganistan'daki bir gözaltı merkezinde tutulan Ammar el Beluçi isimli esire, stajyerlerin işkence eğitimi için 'canlı maket' muamelesi yapıldı.

Son raporlara göre, ABD'nin elindeki mahkumlardan 44 yaşındaki Ammar Beluçi'ye uygulanan işkencelerin bir kısmı daha ortaya çıktı.

Stajyerlerin işkence eğitiminde sıraya girip tek tek Beluçi'nin kafasını kontrplak duvara çarptırması (walling) sonucu esirde beyin hasarı meydana geldiği belirtildi.

Beluçi'nin bağımsız tıbbi muayeneden geçirilebilmesi için avukatlarının başvurusu sonucu mahkeme kararıyla gizliliği kaldıran CIA Genel Müfettişi'nin 2008 tarihli raporunda, Beluçi'nin geçirildiği işkencelerin ayrıntıları yer alıyor.

Beluç asıllı bir Kuveyt vatandaşı olan Ammar, uzun süredir 11 Eylül Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon saldırılarında rol oynadığı iddiasıyla, ABD tarafından esir olarak tutuluyor. 2003'te esir alınan ve halen Guantanamo'da tutulan Ammar, daha önce de ABD'nin Afganistan başta olmak üzere çeşitli bölgelerdeki gizli merkezlerinde tutulmuştu. Raporlara göre Ammar hukuksuz olarak gözaltında tutuldu ve yasaklı olan birçok işkence tekniğine maruz bırakıldı.

"DENEK OLARAK KULLANILDI"

Ammar'ın, yeni ve tecrübesiz CIA sorgucularına, farklı işkence tekniklerinin öğretilmesi amacıyla bir denek olarak kullanıldığı da belirtilirken, eğitimden geçen tüm sorgucuların sıraya girerek, kendilerine öğretilen işkence tekniklerini Ammar üzerinde uyguladıkları, işkencedeki "başarılarına" göre geçer not aldıkları ifade edildi.

Raporda, tüm işkenelere rağmen Ammar'dan herhangi bir istihbarat elde edilemediği bilgisi de yer aldı. Ammar, işkenceler sebebiyle ağır beyin hasarı da dahil olmak üzere birçok fiziksel zarar gördü.

CIA tarafından gözaltında tutulduğu yıllarda 6 gizli merkeze nakledilen Beluçi, 2006'da insanlığın utanç merkezlerinde biri olarak görülen Guantanamo'ya nakledildiği ve halen burada tutulduğu belirtiliyor.