İşgalci İsrail'den son 30 yılın en büyük arazi gaspı

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria’nın Ürdün Vadisi bölgesinde 12,7 bin dönüm araziye el koydu. Mart ayında 8 bin dönüm, Şubat ayında ise 2,6 bin dönüm araziye İşgalci İsrail hükümeti tarafından el koyulduğu açıklanmıştı.

İşgalci İsrail'den son 30 yılın en büyük arazi gaspı

İsrail merkezli sivil toplum kuruluşu (STK) "Barış Şimdi" (Peace Now) adlı insan hakları örgütü Çarşamba günü, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria’nın Ürdün Vadisi bölgesinde 12,7 bin dönümlük araziye el koyduğunu açıkladı.

Peace Now tarafından yapılan açıklamada, 1993 Oslo Anlaşması'ndan bu yana İşgalci İsrail'in tarafından "el koyulduğu en geniş arazi olduğu" belirtilirken, Gazze'de devam eden savaş ile yükselen gerilimi daha da arttıracağı ifade edildi. Ayrıca, İşgalci İsrail'in bu kararı 25 Haziran'da onayladığı ancak Çarşamba günü kamuoyuna duyurulduğu belirtildi.

İşgalci İsrail hükümeti Mart ayının sonlarında da Batı Şeria’da 8 bin dönüm araziye “devlet arazisi” olduğunu iddia ederek el koymuştu. El konulan arazinin yasa dışı Yahudi yerleşim yerleri inşası için kullanabileceği belirtilmişti. Şubat ayında ise 2,6 bin dönümlük araziye el konulduğu açıklanmıştı.

Peace Now'a göre, 2024, İsrail'in Batı Şeria'daki topraklara en fazla el koyduğu yıl. Sene başından bu yana el koyulan toplam arazi, 23,7 bin dönüm olarak kaydedildi.

İsrail, Batı Şeria'da 100'den fazla yerleşim birimi inşa etti. Bölgede yaklaşık 500 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor. Uluslararası hukuka göre Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı sayılıyor.

Filistin Yönetimi, işgali altındaki Batı Şeria'nın bir bölümünü yönetiyor ancak yerleşim birimlerinin bulunduğu bölgenin yüzde 60'ında faaliyet göstermesi yasaklanıyor.

Önde gelen insan hakları örgütleri İsrail'in Batı Şeria'daki yönetimine işaret ederek Filistinlilere "apartheid rejimi" uygulamakla suçluyor. İsrail bu iddiaları İsrail'in meşruiyetine yönelik bir saldırı olarak reddediyor.

Siyonist Bakan'ın Batı Şeria planı

Binyamin Netanyahu'nun hükümet ortağı Dindar Siyonist Parti'den Maliye Bakanı Bezalel Smotrich geçtiğimiz ay partisinin düzenlediği bir konferansta Batı Şeria'ya yönelik planlarını açıkladı. Peace Now elde edilen bilgilere göre, Smotrich 2024 yılı içinde Batı Şeria'da en az 15 bin dönüm araziye el konulmasını planlıyor.

Hamas, 7 Ekim'de İşgalci İsrail'in güneyine düzenlenen saldırının gerekçelerinden biri olarak Batı Şeria'daki yerleşim birimlerinin genişletilmesini göstermişti.