İşgalci İsrail Batı Şeria'da sinagoglar inşa ederek Yahudi yerleşim birimlerine göçü artırmaya çalışıyor

Siyonist rejim, işgal altındaki Batı Şeria'da yasadışı Yahudi yerleşim birimlerine göçü teşvik etmek için sinagog inşasına hız vermesi farklı tepkilere yol açtı.

İşgalci İsrail Batı Şeria'da sinagoglar inşa ederek Yahudi yerleşim birimlerine göçü artırmaya çalışıyor

İşgalci İsrail'in Başbakanı Naftali Bennett'in lideri olduğu Yamina Partisi milletvekili ve İsrail Din İşleri Bakanı Matan Kahana, Batı Şeria'daki yerleşim birimlerindeki yapılacak sinagoglara verilen destek için yeni bir düzenlemeye imza attı.

Alınan kararlar kapsamında, 20 milyon şekelin (yaklaşık 6,25 milyon dolar) ibadet edecek yer sıkıntısının yaşandığı 30 yerleşim birimine dağıtılacağı belirtildi.

Her yıl İşgalci İsrail'deki sinagogların inşası için ayrılan bütçede, ilk kez "güvenlik açısından sorunlu bölgeler" adı altında Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerine öncelik verildiği ifade edildi.

Yediot Aharonot gazetesinde yer alan haberde, bütçenin Batı Şeria'daki Yahudi yerleşim birimlerine öncelik verilerek bölgeye göçün teşvik edildiği kaydedildi.

Koalisyonda çatlak

İsrail Din İşleri Bakanı Kahana'nın kararları koalisyon içerisindeki diğer partileri rahatsız ederken, Mansur Abbas liderliğindeki Birleşik Arap Listesi'nde (Ra'am) ise infiale neden oldu.

Meretz Partisi milletvekilleri Mossi Raz ve Michal Rozin, Din İşleri Bakanı Kahana'nın kararına karşı çıkarken olayın bir "skandal" olduğunu ifade etti.

Raz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Matan Kahana, işgal altındaki topraklarda ibadet edenleri kollayarak, İsrail topraklarındaki sinagoglarda ibadet edenlere yönelik ayrımcılık yapacağını açıkladı." ifadelerini kullandı.

Rozin de yaptığı açıklamada, "Bakan Kahana, sağın yanlışlarını sürdürme kararı aldı. İsrail topraklarından çok Yahudi yerleşim birimlerine önem veriliyor." sözleriyle alınan kararı eleştirdi.

Eleştirilere cevap veren Yamina Partisi milletvekili Nir Orbach ise şu ifadeleri kullandı.

"İlginiz için teşekkürler, ancak yıllardır devam eden ayrımcılığı azaltarak yerleşim birimlerindeki sinagoglara öncelik verdiğimiz için ibadet eden birçok kişi adına mutlu olduğumuzu söylemek isterim."