İran yeni cumhurbaşkanını seçmek için yarın sandığa gidecek

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin geçtiğimiz ay bir helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından ülkede yarın cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak.

İran yeni cumhurbaşkanını seçmek için yarın sandığa gidecek

İran, yeni cumhurbaşkanını seçmek için yarın sandığa gidecek.

İran Seçim Kurulu'ndan yapılan açıklamaya göre, 9 Haziran'da başlayan propaganda süresi bu sabah saat 08.00’de sona erdi.

Cumhurbaşkanı adayı Ali Rıza Zakani, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, 18 Haziran'da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden çekildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin en genç adayı olan Emir Hüseyin Gazizade de seçimlerden çekildiğini açıklamıştı.

Seçimi kazanan aday, geçen ay İran'ın kuzeyinde aralarında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da bulunduğu yedi kişiyle birlikte bir helikopter kazasında hayatını kaybeden İbrahim Reisi'nin yerine geçecek.

Listede şu isimler yer alıyor:

1. Muhammed Bakır Kalibaf: 62 yaşındaki siyasetçi son dört yıldır İran’da meclis başkanlığı görevini yapıyor. Daha önce üç kez cumhurbaşkanlığına aday oldu, iki kez kaybetti. 2021 yılında ise Reisi lehine çekildi. Orduda üst düzey görevlerde uzun bir geçmişi var. Başkent Tahran belediye başkanlığı görevini 12 yıl süreyle yaparak bu koltukta en uzun süre oturan siyasetçi oldu.

2. Said Celili: 58 yaşındaki siyasetçi, Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi (DMTK) adı verilen devlet kurumunun bir üyesi. Ülkenin ulusal güvenlik konseyinde de genel sekreter olarak görev yaptı ve İran’ın nükleer programı ile ilgili görüşmelerde ülkeyi temsil eden heyete başkanlık etti. Daha önce iki kez seçime katıldı ve 2021 seçiminde Reisi lehine çekildi.

3. Mesud Pezeşkiyan: 70 yaşındaki kalp cerrahisi uzmanı, beş dönem milletvekili olarak görev yaptı. Dört yıl boyunca da sağlık bakanlığı görevini yürüttü. Pezeşkiyan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde "reformcu" kanadın adayı olarak kabul ediliyor.

4. Mustafa Purmuhammedi: 65 yaşındaki isim, İran'da üst düzey görevlerde bulundu. 2005 ile 2008 yılları arasında ülkenin içişleri bakanı, 2013 ile 2017 yılları arasında ise adalet bakanı olarak görev yaptı.