İran Cumhurbaşkanı Reisi: Katar ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Katar Emiri El Sani, ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Katar ile ilişkilerde yeni bir sayfa açıldı

Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Katar Emiri El Sani, ikili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzendi.

Reisi, "İran ve Katar arasındaki ikili ilişkileri geliştirmek ve Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'na katılmak amacıyla Doha'da bulunmaktayım." dedi.

Katar Emiri ile gerçekleştirdiği görüşmeye değinen Reisi, şunları kaydetti:

"Sayın Şeyh Temim ile yaptığımız görüşmede, iki ülkenin çeşitli alanlarda işbirliğini geliştirmek için mevcut fırsatların değerlendirilmesi konusunda anlaştık. Ekonomi, ticaret, yatırım, gıda, sağlık ve kültür alanlarında işbirliğimizi ciddi şekilde artırma konusunda mutabık kaldık. İki taraf ilişkilerini güçlendirmek için ciddi ve yeni adımlar atma konusunda kararlıdır."

Cumhurbaşkanı Reisi, İran'ın Katar'ın ev sahipliğinde düzenlenecek 2022 Dünya Kupası organizayonunun iyi şekilde yapılmasına yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

İki ülkenin çeşitli alanlarda kayda değer potansiyellere sahip olduğunu anlatan Reisi, "İran İslam Cumhuriyeti, bölgesel ilişkilerde yeni bir değişim ve atılım arayışında. Doha ziyareti sonucu İran-Katar ilişkilerinde yeni bir sayfa açılacak." açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Reisi, bölge ülkeleri arasındaki işbirliği düzeyinin mevcut kapasitelerle orantılı olmadığını ifade ederek, İran'ın bölgede etkileşim ve yakın işbirliği için ilişkilerde değişim peşinde olduğunu dile getirdi.

İran ile P4+1 ülkelerinin (Fransa, Rusya, Çin, İngiltere ve Almanya) katılımıyla devam eden Viyana görüşmelerini değerlendiren Reisi, ABD'nin ana yaptırımları kaldırma iradesini kanıtlaması gerektiğini vurgulayarak, "Müzakerelerde 'yaptırımların kaldırılması', 'geçerli garantilerin verilmesi' ve 'siyasi iddialara dayanan dosyaların kapatılması', anlaşmaya varmak ve İran milletinin çıkarlarını güvence altına almak için gereklidir." diye konuştu.