Irak'ta 'sivilleri keyfi öldüren' ABD'li Blackwater personeline müebbet hapis

Blackwater'ın eski personeli Nicholas Slatten'ın cezası belli oldu. Slatten, 2007 yılında Irak'ta keyfi olarak sivilleri öldürdüğü gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Irak'ta 'sivilleri keyfi öldüren' ABD'li Blackwater personeline müebbet hapis

Irak'ta "kasten ve keyfi olarak sivilleri öldürmek" suçlamasıyla 2014 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) tutuklanan özel güvenlik şirketi "Blackwater"ın eski personeli Nicholas Slatten'ın cezası belli oldu. Slatten, 2007 yılında Irak'ta keyfi olarak sivilleri öldürdüğü gerekçesiyle müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Mahkeme tutanaklarında Slatten'ın, Amerikan özel güvelik şirketinde paralı asker olarak görev yaptığı ve 2007'de Irak'ın başkenti Bağdat'ta "Nisur Meydanı katliamı" olarak da bilinen saldırıda rol aldığı ifade edildi. Saldırıda onu kadın ve ikisi çocuk olmak üzere 14 kişi hayatını kaybetmiş, en az 18 kişi yaralanmıştı.

Savcılar Nisur Meydanı katliamında diğer şirket personeliyle sivillere kasti ateş açtığı belirtilen ve Slatten'ın tetiği ilk çeken kişi olduğunu belirtti. Slattan'ın, ayrıca olay sırasında 19 yaşındaki Iraklı sürücü Ahmed Haithem Ahmed Al Rubia'yı hedef alarak öldürdüğü bildirildi.

Slatten ise savunmasında bir intihar bombacısının hızla konvoylarına doğru ilerlediğini sandıklarını ve bunun üzerine ateş açtıklarını ileri sürdü.

Blackwater ABD Dışişleri Bakanlığı personelini Irak'taki ayaklanmaların olduğu savaş bölgelerinde korumak amacıyla Amerikan hükümeti tarafından kiralanmıştı.

Irak'ın ABD ve İngiltere öncülüğündeki koalisyon güçleri tarafından 2003'te işgal edilmesi ile başlayıp iç çatışmalara dönüşen 15 yıllık süreçte sivil can kaybının 470 bin civarında olduğu biliniyor.

AA