İnsanlık suçunda ortaklık

İngiltere’nin Suudii Arabistan’a 7,6 milyar dolarlık silah satışı gerçekleştirdi.

İnsanlık suçunda ortaklık

İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en kötü insani kriz olan Yemen savaşı, Birleşik Krallık'ın suç ortaklığı olmadan mümkün olmayacağını raporda belirtildi.  İngiltere’deki Muhafazakar hükümetin Yemen Savaşı'nın başlangıcından bu yana Suudi Arabistan'a milyarlarca lira değerinde silah sattığını aynı raporda vurgulandı.

Silah Ticaretine Karşı Mücadele örgütü (CAAT) tarafından yayınlanan raporda, İngiltere'nin Yemen'deki ilk dört yıl bombalamada Suudi liderliğindeki kuvvetlere 7,6 milyar dolarlık silah verdiğini ortaya koydu.  Tartışmalı silah satışı, uzun mahkeme sürecinin ardından, Haziran ayında Temyiz Mahkemesi gitti ve bu mahkeme Suudi’ye yapılan silah ihracatının yasadışı olduğuna karar verdi.

Mahkemede kaybetmesine rağmen, İngiltere hükümeti gelecek ay Suudi Arabistan ve diğer koalisyon üyelerini dünyanın en büyük silah fuarlarından biri için Londra'ya davet ettiği söyleniyor.

Suudilerle olan kazançlı silah anlaşmasına ek olarak, milyarlarca İngiliz silahı, karmaşa ve kaosun hat safhada yaşandığı bölgede  eli kanlı ve vahşi rejimlerin eline geçti.

Middleeastmonitor / Sabahattin Kemal