İnsan hakları örgütlerinin baskısı üzerine Mısır'daki işkence konferansı ertelendi

BM, Mısır hükümetinin siyasi muhaliflere yönelik kapsamlı işkence kullanımını belgeleyen insan hakları aktivistlerinin eleştirileri sonucu Kahire'de yapacağı işkence konulu konferansı erteledi.

İnsan hakları örgütlerinin baskısı üzerine Mısır'daki işkence konferansı ertelendi

BM, Mısır hükümetinin siyasi muhaliflere yönelik kapsamlı işkence kullanımını belgeleyen insan hakları aktivistlerinin eleştiri dalgası sonrasında Eylül ayı başında Kahire'de yapılması planlanan işkence konulu konferansı erteledi.

Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü, Mısırlı yetkililerin siyasi muhaliflere karşı tecavüz ve elektrik şoku da dahil olmak üzere işkenceyi nasıl kullandıklarını anlatan çok sayıda rapor yayınladı.

Ağustos ayının başında, Mısır'daki bir hapishanede işkence gören ve tecavüze uğrayan ABD-Mısır çifte vatandaşı olan tutuklu Khaled Hassan, kardeşinin aile ziyareti izninin reddedilmesi üzerine intihar girişiminde bulundu.

BM sözcüsü Rupert Colville, kararın "STK'ların bazı kesimlerinde yer seçimiyle artan tedirginlik" sonrasında alındığını söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, 4 ve 5 Eylül'de Mısır hükümeti Ulusal İnsan Hakları Konseyi (NCHR) ile işkencenin tanımlanması ve suçlanması konulu bölgesel konferansa ev sahipliği yapacaktı.

Mısır'da 2014-2019 tarihleri arasında en az 179 kişinin idam edildiği ve bu son altı yılda sadece 10 kişinin idam edildiği ortaya kondu.

İnsan hakları ihlalleri ve işkenceyi belgeleyen Nadeem Center'ın Müdürü Aida Seif el-Dawla, "Mısır'daki konferansa ev sahipliği yapmaya karar vermek tuhaf, sanki Mısır'ı içinde yaşanan işkence miktarından ötürü ödüllendiriyor gibiler." dedi.

BM'nin işkence özel raportörü Nils Melzer, ülkede ciddi insan hakları ihlallerine nezaret eden Mısır hükümeti üyeleriyle birlikte konuşmaya hazırlanıyordu.

Reuters / Habernas Çeviri