İki İngiliz kadın milletvekili Mina’da

İngiltere’deki İşçi Partisi'nin Gölge Adalet Bakanı Yasemin Kureyşi ve Gölge Kadın ve Eşitlik Bakanı Naz Şah Hac farizalarını yerlerine getirdiler.

İki İngiliz kadın milletvekili Mina’da

İngiltere’deki İşçi Partisi'nin Gölge Adalet Bakanı Yasemin Kureyşi ve Gölge Kadın ve Eşitlik Bakanı Naz Şah, Mekke’de başta kadınlar olmak üzere tüm hacılar tarafından sıcak karşılandı.

İngiliz parlamenterler Kureyşi ve Şah, kadın hacılar tarafından güler yüzle karşılanmaktan son derece mutlu olduklarını belirterek, “Böyle bir karşılama, kendi alanımızda daha fazla çalışmamız için bize enerji verirken, büyük bir sorumluluk da yükledi” ifadelerini kullandı.

İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin gölge kabinesinde görev alan iki ismin, hacda karşılaştıkları bir dizi meseleye ve İngiltere'deki çalışma programlarına değindikleri konuşmaları sırasında, oldukça heyecanlı oldukları gözlemlendi.

Hac yolculuğundan ve bu inanç yolculuğunun Müslümanlar ve gayrimüslimler üzerindeki etkisinden memnun olduğunu dile getiren İngiltere Gölge Hükümeti Kadın ve Eşitlik Bakanı Naz Şah, “Muazzam bir kalabalık tarafından eda edilen haccın yapılışını gösteren bir video çektik. Bu video, İngiltere Parlamentosu'nda ve farklı platformlarda izlenildi” dedi.

Açıklamasında, İngiltere’deki İslamofobi’ye de değinen 46 yaşındaki Şah sözlerini şöyle sürdürdü;

“İngiltere, İslamofobi’den muzdarip. Bu konu, İngiliz Parlamentosu’ndaki ve Jeremy Corbyn liderliğindeki gölge hükümetteki sorumluluklarımın arasında yer alıyor. Ben, İslam'ın gerçek yüzünü gösterme noktasındaki görevimi yerine getirirken, en ufak bir tereddüt yaşamıyorum. Donald Trump, Müslümanları eleştirdiğinde ona tepki göstererek, gerçekleri açıklamıştım. Keza İngiltere Başbakanı Boris Johnson da kısa bir süre önce Müslüman kadınların başörtüsü hakkında yorum yapmıştı. Gölge kabinedeki koltuğum ve İşçi Partisi’nin bu konudaki temsilciliğini üstelenen konumum aracılığıyla Johnson’a resmi kanallardan yanıt verdim.”

Son zamanlarda İslamofobi’yle birlikte nefret söylemlerinin de arttığına dikkat çeken Şah, “Hatırlıyorum da, The Sun Gazetesi, Müslümanları hedef aldığı zaman resmi yollardan buna karşı çıkmıştım ve 5 milletvekili de bana bu konuda destek olmuştu” açıklamasında bulundu.

İngiltere’nin kuzeyinde yer alan ve en yoğun Müslüman seçmene sahip olan Bradford kenti tarafından seçildiğini belirten Şah, “İslam’ın vizyonunu netleştirmek ve İslamofobiyle mücadele etmek görevlerim arasında yer alıyor. Bu arada geçtiğimiz Kasım ayında All Party Parliamentary Groups kanalıyla İslamofobi teriminin ilk tanımını yaptık. Böylece bu tanım resmen onaylandı. Ayrıca bu yaklaşım İşçi Partisi, Londra Belediye Başkanı, Manchester ve Birmingham Belediye Başkanları ve birçok siyasi parti tarafından da benimsendi’’ dedi.

İngiltere Gölge Hükümeti Adalet Bakanı Yasemin Kureyşi (56) ise, “25 yıl önce annemle birlikte yaptığım ilk hac ziyaretimi halen daha hatırlıyorum. Annemin yanında yaşadığım o güzel anları hiç unutmadım. 16 yaşında heyecan dolu bir genç olarak kutsal toprakları görmekten çok mutlu olmuştum” ifadelerini kullandı.

Manchester kentinin Bolton kasabasında hukuk danışmanı olarak kendini tanıtan Kureyşi, böylece başta ceza davaları olmak üzere birçok davada partisine hizmet etti. Kureyşi, ayrıca “Gölge kabinesindeki bakanlık görevim de dahil olmak üzere siyasi misyonum, İngiliz hükümetindeki Adalet Bakanlığı'nın gerektiği şekilde çalıştığında emin olmak” dedi.