İİT ve Afrika Birliği'ne Keşmir çağrısı

Azad Cammu ve Keşmir Cumhurbaşkanı Serdar Mesud Han, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Afrika Birliği’ne (AfB), Hindistan’ın Cammu Keşmir bölgesinde devam eden “soykırımı” durdurması çağrısında bulundu.

İİT ve Afrika Birliği'ne Keşmir çağrısı

İİT’nin Nijer’in başkenti Niamey’de 47. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına katılan Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi'nin beraberindeki heyet arasında yer alan Han, yerel basına yaptığı açıklamada, İİT ve Afrika Birliği’nden Hindistan’ın soykırım faaliyetlerini durdurmalarını istedi.

Han, Cammu Keşmir’in demografik yapısının değiştirilmesi için yılın son çeyreğinde 2 milyonun üzerinde Hindu’nun bölgeye transfer edildiğini ve yasa dışı bir şekilde yerleştirildiğini belirtti.

Bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade eden Han, söz konusu adımın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarının ve uluslararası hukukun ihlali olduğunu dile getirdi.

Han, Nijer’in İİT ve Afrika Birliği’ndeki nüfuzunu Cammu Keşmir halkının adalet arayışı için kullanacağını umduğunu kaydetti.

Nijer’in İİT Cammu Keşmir Temas Grubu’nun kuru cu üyelerinden olduğunu anımsatan Han, Keşmir halkının kendi kaderini tayin hakkını daima destekleyen Niamey yönetimine ve Nijer halkına teşekkür etti.​​​​​​​

Yerlilik düzenlemesi

Hindistan İçişleri Bakanlığınca kabul edilen ve Cammu Keşmir'de 15 yıl yaşamış Hindistan vatandaşlarına "yerli" statüsü tanınarak bölgede toprak edinme, ikamet ve çalışma hakkı verilmesini öngören düzenleme 31 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

22 Eylül'e değin 1 milyon 850 binin üzerinde Hindistan vatandaşına yerliler gibi mülk edinme, ikamet ve çalışma hakkı tanıyan yerlilik sertifikası verildi.

Uzmanlar, söz konusu düzenlemeyi, Cammu Keşmir'in demografik yapısının değiştirilmesi için atılan bir adım olarak görüyor.

AA