'İdam mahkumunun acı çekmeden ölme hakkı yok'

ABD Yüksek Mahkemesi, Missouri'deki bir idam mahkumunun "acı çekmeden ölme hakkı" olmadığına hükmetti.

'İdam mahkumunun acı çekmeden ölme hakkı yok'

Mahkeme, doğuştan gelen hastalığı nedeniyle boğazı, boynu ve burnundaki urların zehirli iğneyle patlayabileceğini ve çok acı çekebileceğini söyleyerek cezasının bunun yerine gazla infaz edilmesini isteyen Russell Bucklew adlı mahkumun talebini 4'e karşı 5 oyla reddetti.

50 yaşındaki Bucklew, 1996'da eski kız arkadaşı, kız arkadaşının sevgilisi ve 6 yaşındaki oğlunu öldürmek suçundan idama mahkum edilmişti.

Kavernöz hemanjiyom hastası olan Bucklew, eyaletin en yaygın infaz biçimi olan zehirli iğnenin zalimce olacağını söylemişti.

Ancak Yüksek Mahkeme, Bucklew'ın bu talebini bir "oyalama taktiği" olarak niteledi. ABD Başkanı Trump tarafından 2017'de atanan yargıç Neil Gorsuch gerekçeli kararında "Amerikan Anayasası'nın mahkumlara acı çekmeden ölme garantisi vermediğini" savundu.

Alabama'da bir Müslüman idam mahkumunun infazında imam bulunması talebi reddedilmişti. Ancak Yüksek Mahkeme, Teksas'taki benzer bir davada Budist bir mahkumun maneviyatını yüksek tutacak bir din adamının getirilmesi talebi üzerine infazı ertelemişti. (BBC)