HÜDA PAR: Nitelik mülakatla ölçülemez, vazgeçilmeli
Milli Eğitim Bakanı'nın mülakatla öğretmen alımına ilişkin açıklamalarından sonra söz konusu uygulamanın eğitime ve öğretmenlik mesleğine nitelik kazandırmayacağını söyleyen HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Eğitim İşleri Başkanı Metin Kaya, mülakattan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
HÜDA PAR Eğitim İşleri Başkanı Metin Kaya, mülakat sistemi ile öğretmen alımını değerlendirirken söz konusu uygulamanın geçmişte güvensizlik oluşturduğu gibi bugün de amaçlanan nitelikli personel alımının oluşturulamayacağının altını çizdi.
Eğitim alanında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kaya, Milli Eğitim Bakanı'nın mülakatla öğretmen alımı konusundaki açıklamaları hakkında konuştu.
Konuşmasının başında HÜDA PAR olarak mülakat sistemine karşı olduklarının altını çizen Kaya, "Elbette devlet, güvenliği ile alakalı alımlarda mülakat yapabilir fakat genel anlamda mülakata karşıyız. Öğretmen için getirilen mülakata baktığımızda bir aday 12 yıl okul okuyor, ciddi bir hazırlıktan sonra girdiği zor sınavla öğretmenliği tercih ediyor, 4 yıl üniversite okuyor ve öğretmenlik diplomasını hak ediyor ama bu da yetmiyor. Devlet, bu şahsı KPSS sınavına alıyor ve kazandıktan sonra öğretmen adaylığına kabul ediyor. Bunu da yeteli göremeyen devlet mülakatı getiriyor. Bu başlı başına bir haksızlıktır." dedi.
"Öğretmenlik, sınavla veya mülakatla ölçülecek bir meslek değildir"
Bir öğretmen adayının eğitim merhalelerini sıralayan Kaya, "Yani şunu sormak lazım: Bir öğretmen adayına 4 yıl üniversite okuturken bu şahıs öğretmenlik yapamayacak salahiyette ise buna o zaman karar verilmesi lazım. Sayın Bakanın yaptığı açıklamaya göre 40 dakikalık özel bölmelerde kamera gözetiminde şahsın öğretmen olup olamayacağı ölçülecek. 12+4 yıllık eğitim süresince adayın öğretmen olup olamayacağı ölçülemediği, bir veya iki saatlik mülakat ile bu ölçüm yapılacak. Bu doğru bir yöntem değildir, değiştirilmesi lazım." ifadelerini kullandı.
Kaya, "Biz diyoruz ki ya KPSS'yi kaldıracaksınız, her şeyi mülakatla yapacaksınız ki bu da doğru bir yöntem değildir. Ya da şahıs öğretmenlik adaylığına başvurduğunda bu mesleği yapabileceğine yönelik belli şartlar getireceksiniz. Öğretmenlik, sınavla veya mülakatla ölçülecek bir meslek değildir. Öğretmen; öğretmenliğe başladıktan, çocuklara dokunduktan, ailelerle teması olduktan sonra çok daha iyi çözülebilecektir. Yoksa 40 dakikalık bir dinlemeyle adayın öğretmen olup olamayacağına karar vererek en büyük zulmü yapmış olursunuz. Bu kadar emek de boşa gitmiş olacaktır." şeklinde konuştu.
Mülakat sisteminin Türkiye'de torpil sistemine dönüştüğünü söyleyen Kaya, şu ifadelere yer verdi:
"Mülakatı yapan 3-5 gözetimcinin bazıları belki adil, bazıları adaletten uzak olacaktır. Nitekim bunu görüyoruz. Mülakat sistemi Türkiye'de şu anda torpil sistemine dönüşmüştür. Böyle olunca da mülakat sisteminden güven gelmez, yanlış bir yöntemdir, vazgeçilmelidir. Parti olarak diyoruz ki mülakat fayda getirmeyecek, zarar getirecek, yandaşlığı daha çok arttıracak, adaletten uzak olacak ve öğretmen adaylarına zulmedecektir."
"KPSS'yi kazanıp belli bir aşamaya gelen aday o hakkı elde etmiş demektir"
Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın mülakatın kaldırılacağına yönelik açıklamalarına atıfta bulunan Kaya, "Daha önceden detaylar aktarılmadan devletin güvenliğine yönelik alanların dışında mülakatın kaldırılacağına dair bir açıklama yapıldı. Eğer bir öğretmen adayının 16 yıl boyunca devlet güvenliğine zarar verip veremeyeceği tespit edilememişse 40 dakikalık bir mülakatla tespit edilmesi metodu devlet anlayışından uzak bir yöntemdir. Cumhurbaşkanı eminim ki bir şekilde ikna edilmiştir veya bu vesileyle kendilerine vaadini hatırlatalım." diye belirtti.
Kaya, "Geçmişte mülakata alınanlar oluşan bir komisyonla kapalı kapılar ardında sorulan birkaç soruyla oradaki kişilerin değerlendirmesine bırakılıyordu. Şimdi yine aynı komisyon ama bu kez kameralar karşısında, sorular önceden belli olacak ve şeffaf bir yöntemle yapılacağı belirtiliyor, bu da doğru bir yöntem değildir. KPSS'yi kazanıp belli bir aşamaya gelen aday o hakkı kazanmış demektir. Verilen bu hak, 40 dakikalık sorulacak soruyla geri alınamaz. Beklentimiz daha önce verilen sözün yerine getirilmesidir." ifadelerini kullandı.
Öğretmen alımlarında mülakatın hayata geçirilmesi durumunda diğer kurumlarda da benzer uygulamaların olabileceğini kaydeden Kaya, "Şöyle bir tehlike de var ki yarın diğer bakanlıklarda mülakat getireceğini söyleyecek. Şu ana kadar mülakat getirilmesinin sebebi kendine yakın olanların daha kolay işe girmesini sağlamaktı. Mülakatın temel amacı odur. Önceki hükümetlerin mülakatlardaki yöntemi buydu. Bugün de mülakat getirildiğinde herkesin zihninde aynı düşünce oluşacaktır." dedi.
"Nitelik, 40 dakikalık mülakatla da seçilemez"
Nitelikli personel alımında uygulanan ve uygulanması gereken aşamalara dikkat çeken Kaya, "Nitelikli personel 40 dakika ile ölçülmez, KPSS ile seçilmez, mülakatla alınmaz. Öncelikle 30 yıllık eğitimci olarak şunu diyebilirim ki zorunlu eğitim kalite getirmez. Bugün liselere baktığımızda öğrencilerin yüzde 80'i okumak istemiyor, başka alanda yetişmek istiyor ama bizler zorunlu olarak onları okullara doluşturmuşuz. Nitelik, ilkokuldan sonra öğrencinin yetenekleri tespit edilerek ortaya çıkar. Doktor olmak isteyen bir öğrencinin nitelikleri ilk veya ortaokulda ortaya çıkar. Kişi sanayide veya başka bir alanda çalışmak istiyorsa çok kolay tespit edilir. Dünyanın birçok ülkesinde bu yönde yönlendirmeler yapılıyor ve kişi o alanda başarılı oluyor." diye belirtti.
Kaya, "Öğretmenlik tercihinde bulunana bu mesleği sorduğumuzda 'sevmiyorum ama yapacağım' diyor. Bu adam KPSS'de dereceye, mülakatta birilerinin aracılığıyla başarılı oluyor. Mecburiyetten seçilen meslekte başarı gelmez. Mesleği sevmediği halde yıllarca öğretmenlik yapan insanlar var. Bir çocuğu okşamayan insanlar dahi iş sahibi olabilmek için bu mesleği yapıyor. Namaz kılmayan ve dine karşı olan ateist öğretmen imam hatip okullarında ders veriyor. Böyle nitelik gelmez, 40 dakikalık mülakatla da seçilemez." şeklinde konuştu. (İLKHA)