HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı: Kürtçe de Türkçe gibi resmi dil olsun
Sağlık Bakanlığının e-Reçete sistemine 5 dil ekleyip Kürtçeye yer vermemesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan HÜDA PAR Sözcüsü ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, “Biz Kürtçenin de Türkçe gibi resmi dil olmasını istiyoruz ve hizmetlerin Kürtçe olarak da sunulmasını istiyoruz” dedi.
Türkiye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “e-Reçetem sisteminde test işlemi tamamlanan diller, dün sabah saatlerinde canlı ortama alınmaya başlanmış olup, tüm dillerin (İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça) canlı ortama alınması bugün tamamlanmıştır. Hayırlı olsun” ifadeleriyle e-Reçetem sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerini eklendiğini açıkamıştı.
Diller arasında Kürtçenin yer almaması pek çok kesimden büyük tepki aldı.
Tepkilerin ardından sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklamada bulunan Koca, e-Reçetem sistemine 5 dilin eklendiğini belirterek bunun turistler ve yabancı uyruklu hastalar için ihtiyaç duyulduğunu, sisteme vatandaşlık numarasıyla girildiğinde sadece Türkçe hizmet alınabildiğini belirtmişti.
Katıldığı bir TV yayınında konuya ilişkin değerlendirmede bulunan HÜDA PAR Genl Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, HÜDA PAR’ın Kürtçeye yönelik tutumu ile ilgili soruya yanıt vererek şunları söyledi:
“Kürtçe bizim dilimiz, dilimize sahip çıkmamız lazım. Biz 3 konu üzerinde özellikle duruyoruz dedik: İnanç, kimlik, hizmet. Bu üç esas üzerine siyasetimizi derinleştirmek istiyoruz.
e-Reçetem sistemi üzerinde Kürtçenin yer almaması meselesine gelince... Sistem bugün Kürtçenin resmi dil olmasına izin vermiyor. Her ne kadar Türkiye’de milyonlarca insan bu dilde konuşuyorsa da fakat maalesef resmi makamlarca kullanılmıyor. ‘Kürtçe kullanılsın’ deyince bu dil resmi dil değil deniliyor.
Şimdi de Sağlık Bakanlığı bu uygulamaya dair ‘yabancılar için’ açıklaması yaptı. Kürtçe neden yok diye sorunca ‘Kürtçe yabancı dil değil’ deniliyor.”
“Kürtçenin bir statüsünün olması gerekiyor”
Kürtçenin bir statüsü olmadığını belirten Ramanlı, devamında şu ifadeleri kullandı:
“Biz Türkiye için sivil, adil ve yeni bir Anayasa yapılması taraftarıyız. Bunun için de siyasi bir iradenin olması gerekiyor. Tüm partilere de bu anlamda çağrıda bulunuyoruz.
Biz en başta Kürtçe resmi dil olmalıdır diyoruz. Kürtçenin bir statüsünün olması gerekiyor. Neden? Çünkü bu dil, Türkiye’nin yerli dillerinden biridir. Yabancı dil değildir.
Benim gibi milyonlarca insan konuşuyor. Ana dilimizdir. Madem Kürt, Zaza, Türk, Laz olarak eşitsek herkesin hakkı korunmalı.
Bu aramızdaki çelişkinin aradan çıkması gerekiyor. Kürtçe konuşulması ve hizmetlerin Kürtçe olarak da verilmesi çelişkiyi ortadan kaldıracaktır.
Biz Kürtçenin de Türkçe gibi resmi dil olmasını istiyoruz ve hizmetlerin Kürtçe olarak da sunulmasını istiyoruz.”
Yapıcıoğlu: Anayasal engeller kaldırılmalıdır
Öte yandan HÜDA PAR Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Zekeriya Yapıcıoğlu da Mardin'in Kızıltepe ilçesindeki Öğretmenevi'nde düzenlenen basın toplantısında Kürtçe konusuna değindi.
Ana dilinde eğimin önünde engeller bulunduğunu aktaran Yapıcıoğlu şu ifadeleri kullandı:
"Anayasaya göre Türkçeden başka hiçbir dil Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına anadilleri olarak öğretilemez.
Hem Anayasaya göre hem de eğitim kanunlarına göre eğitimin dili Türkçedir.
Bu yasal engeller var olduğu müddetçe herhangi bir dilin ana dili olarak vatandaşlara öğretilmesinin önü açık değildir ve başka bir dilde eğitim yapmak da mümkün değildir.
Biz diyoruz ki bir memlekette farklı dilleri konuşan insanlar vatandaş olarak birlikte yaşıyorsa her bir vatandaşın ana dilinin onu tarafından öğrenilmesinin önünde yasal ya da anayasal engeller varsa bu engeller kaldırılmalıdır.
Ana dilinde eğitim de buna dahildir.”