HRW: 8 Mısırlıyı Kahire'ye iade etmek 'korkunç' bir durum

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Kuveyt'teki yetkilileri, Müslüman Kardeşlerle bağlantılı sekiz Mısırlıyı Kahire'ye "yasadışı olarak" iade etmelerinin korkunç bir durum olarak açıkladı.

HRW: 8 Mısırlıyı Kahire'ye iade etmek 'korkunç' bir durum

New York merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), sekiz muhalifin 'Mısır'da yaşanan ciddi işkence ve zulüm riskine' rağmen Kuveyt tarafından Pazartesi günü Mısır'a iade edildiğini açıkladı. Grup aynı gün yaptığı açıklamada, iade edilmenin uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı İhvan-ı Müslim mensuplarının tutuklandığını Cuma günü yaptığı açıklamayla duyurmuştu. Müslüman Kardeşlerle bağlantılı grubun Mısır’da “terörizm” den mahkum edildiğini ve Kuveyt’e kaçtığını iddia etmişti.

Resmi Kuveyt Haber Ajansı (KUNA), iade edilenlerin, Hossam Ibrahim el-Adl, Abdel Rahman Mohamed Ahmed, Abu-Bakr Atef el-Fayiomi, Abdel Rahman Ibrahim Abdel Moniem, Walid Süleyman, Najeh Awad, Faleh Hassan ve Mo'men Ebu El-Wafa olarak açıkladı.

El-Adl'ın kızı Menna El-Adl, insan hakları grubu (HRW) yetkililerine 10 Temmuz'da babasını tutukladıklarını söyledi.

57 yaşındaki babasının Ekim 2013'den beri Kuveyt'te yasal olarak yaşadığını ve daha önce hiç tutuklanmadığını söyledi. Ancak, bir Mısır mahkemesi ülkeyi yıllar önce terk etmesine rağmen babasına, o yıl protestoya katıldığını iddia ettiği için 2016 yılında onu beş yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

HRW'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika direktörü Sara Leah Whitson, "Kuveyt makamları, Mısır'da kitlesel baskıdan kaçan ve Kuveyt'te sığındıklarını düşünen sekiz kişiyi ağır tehlikeye attı" dedi.

“Kuveyt’in Mısır güvenlik kurumlarının emri doğrultusunda davranması ve muhalifleri işkence ve zulümle yüzleşmesi için geri göndermesi korkunç” dedi.

Kuveyt dışişleri bakan yardımcısı Khaled Al Jarallah Salı günü yaptığı açıklamada, 2017'de Mısır ile Kuveyt arasında iade anlaşması imzaladığını söyledi. Jarallah,  “Mısır’ın güvenliğinin Kuveyt’in güvenliği olduğunu bildiğimiz için bu işbirliği devam ediyor ve devam edecek” dedi.

Güvenlik kaynaklarından alıntı yapan El-Qabas gazetesi, 300 Mısırlı'nın sekiz kişi tutuklandıktan sonra Kuveyt'ten "ihtiyati tedbir olarak" ayrıldığını yazdı. Güvenlik kaynakları bu kişilerin Avusturalya, İngiltere ve Türkiye’ye gittiklerinin tespit edildiğini açıkladı.

HRW, Mart ayında Malezya'dan beş kişinin Kahire'ye iade ediltikten sonra kayıp olduğunu ve akibetleri hakkında bir bilgi alınamadığını açıkladı.

Habernas Çeviri