Hong Kong yönetiminden ABD Kongresi'ne 'dış müdahale' uyarısı

Hong Kong yönetimi hafta sonu protestocuların siyasi reform taleplerine destek için ABD Konsolosluğuna düzenlediği yürüyüşün ardından yabancı ülkeleri Çin'e bağlı Özel Yönetim Bölgesi'nin iç işlerine karışmama konusuna uyardı.

Hong Kong yönetiminden ABD Kongresi'ne 'dış müdahale' uyarısı

Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi hükümeti, yaptığı açıklamada, ABD Kongre üyelerinin "Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası"nın Senato'da kabulü için yeniden meclise sunulacağına dair açıklamalarından üzüntü duyduklarını belirtilerek, "Yabancı yasama organları hiçbir suretle Hong Kong'un iç işlerine müdahalede bulunmamalıdır." ifadesini kullandı.

Açıklamada, Baş Yönetici Carrie Lam'ın protestoların gerekçesi olan suçluların Çin'e iadesini kolaylaştıran yasa tasarısının geri çekileceğini duyurduğu hatırlatılarak, "Çin ana karasındaki veya deniz aşırı ülkelerdeki yasama meclislerinin Hong Kong'da geçerli yasa yapmaya yetkisi yoktur." denildi.

"Hong Kong Çin'in ayrılmaz bir parçasıdır"

Çin'in resmi yayın organlarında, ABD Konsolosluğu'na yapılan yürüyüş ve ardından yaşanan şiddet olaylarının, protestoların arkasında dış güçlerin varlığının kanıtı olduğu yorumları paylaşıldı.

China Daily gazetesinde yer alan imzasız başyazıda, "Hong Kong'daki gösterilerin insan hakları veya demokrasiyle ilgisi yok. Dış müdahale sonucu ortaya çıkan olaylar. Merkezi hükümetin sabırlı tavrı zayıflık olarak yorumlanmasın. Şu açıkça bilinmeli ki ayrılıkçılığın her türü ezilerek yok edilecektir." ifadeleri yer aldı.

Yazıda, "Hong Kong Çin'in ayrılmaz bir parçasıdır; bunu ne göstericiler ne de kirli oyunlar peşindeki dış güçler akıllarından çıkarmalıdır." denildi.

AA