Hindistan'daki Cennetül Firdevs camisi yıkıldı

Hindistan'daki Budist yetkililer Cennetül Firdevs camisini kaçak inşaat ve ormanlık arazi işgali gibi nedenlerle yıktıklarını iddia ediyorlar.

Hindistan'daki Cennetül Firdevs camisi yıkıldı

Uttar Pradesh eyaletinde 24 hektardan fazla arazide kaçak inşaat bahanesiyle çeşitli yerlerin yıkımı, geçen yıl Aralık ayında İslam karşıtı açıklamalarıyla bilinen eyaletin başbakanı ve Hindu din adamı Yogi Adityanath’ın önderliğinde başladı.

Uttar Pradesh’teki yetkililer, modernizasyon projesi kapsamında bölgede dini yapılar da dahil olmak üzere 1.320’den fazla yapı yıkıldığını açıkladı.

Hindistan'ın kuzeyindeki Delhi kentine bağlı Bawana kasabasında, Cennetül Firdevs adında bir cami ormanlık alana inşa edildiği gerekçesiyle Cuma günü buldozerle yıkıldı.

Yerel otoriteler caminin kaçak statüde olduğunu, yapının yeteri kadar güvenli olmadığını açıkladı. Halk ise onlarca yıldır ibadet ettikleri caminin kasabanın kültürel değerlerinden biri olduğunu düşünüyor.

Bir diğer eleştiri de cami görevlilerinden geldi. Herhangi bir ihbarda bulunmadan yıkımın yapıldığını belirten görevliler, yerel idarenin aldığı karara tepkili.

Hindistan'da bu ayın başında, Sarai Kale Kha kasabasında bulunan bir cami ve civardaki medrese benzer gerekçelerle gündeme geldi. Delhi Dini Komitesi'nin (DRC) "ruhsatsız yapı" olarak belirlediği iki mekan, Delhi Kalkınma Otoritesi'nin (DDA) yayınladığı karar sonucu 13 Haziran'da polis kontrolü eşliğinde yıkıldı.

Eyalette tepkilere yol açan bir diğer karar, 1853'te ibadete açıldığı düşünülen Akonji Camisi'nin diğer camilerde olduğu gibi aynı sebeplerle, Delhi Kalkınma Otoritesi'nin idaresinde yıkılmasıydı.

Akonji Camisi ile beraber öğrencilerin eğitim gördüğü bir medrese ve İslam alimlerinin cami arazisi üzerindeki mezarları da yıkıldı.