Hindistan'da Maocu isyanda 20 yılda 14 bin kişi öldü
Hindistan'ın Batı Bengal eyaletine bağlı Naksalbari köyünde 1967'de "küçük bir ayaklanma" olarak başlayan Maocu isyan, 14 bin kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Güney Asya Terörizm Portalı ve Hindistan İçişleri Bakanlığı verilerine göre, 1999-2019 yıllarında solcu aşırılıkçılarla hükümet güçleri arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 8 bini sivil, 14 bin kişi hayatını kaybetti.
Ölenler arasında 2 bin 700’ün üzerinde güvenlik görevlisi bulunurken, operasyonlarda kendilerini Çin Komünist Partisinin ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kurucusu Mao Zedong'un "devrimin şiddet yoluyla gerçekleşmesi" fikrini benimseyen 3 bin 250’den fazla Maocu isyancı da etkisiz hale getirildi.
Maocuların 1967'de ayaklanma olarak başlayan ve yıllar sonra ülkenin en büyük iç güvenlik tehditlerinden biri haline dönüşen isyanlarının gücü Hindistan hükümetinin 2009’da başlattığı Yeşil Av Operasyonu ile büyük ölçüde zayıflatıldı.
İlk kıvılcım Naksalbari köyündeki isyanda ateşlendi
İngiltere'den bağımsızlığını 1947’de kazanan Hindistan’da devam eden yoksulluk, sosyal ve ekonomik eşitsizlik, 1967'de Batı Bengal eyaletindeki Naksalbari köyünde ayaklanmaya sebep oldu.
Mao yanlısı Charu Majumdar, köylülerden alınan yüksek vergiler, yoksulluk ve eşitsizlik gibi sorunları yüksek sesle dile getirerek büyük toprak sahipleri ve Hint devletine karşı ayaklanma başlattı.
Köylülerin de destek verdiği ayaklanma 72 gün sürdü. Eyalet başkenti Kalküta’da 1972'de yakalanan Majumdar, bir süre sonra öldürüldü.
Adını o dönem küçük bir ayaklanma olarak nitelenen isyanın geçtiği köyden alan Naksalit/Maoist hareket, bugüne kadar varlığını sürdüren isyan hareketi oldu.
Kırmızı Koridor'da propagandayla yoksul halkın desteğini aldılar
Faaliyette bulundukları bölgenin ülkenin en fakir eyaletleri olan Chhattisgarh, Odisha, Jharkhand, Bihar ve Andra Pradesh'ten oluşan "Kırmızı Koridor" içinde yer almasından faydalanan Maocular, yoksul halkın desteğini almak için propaganda çalışmaları yürüttü.
İki büyük örgütün birleşmesi şiddeti artırdı
Ülkenin birbirinden ayrı bölgelerinde faaliyet yürüten ve zaman zaman da kendi aralarında çatışan iki grubun 2004'te birleşmesiyle ortaya çıkan Hindistan Komünist Partisi (CPI-Maoist), isyanın büyümesinde önemli rol oynadı ve Hindistan hükümetince 2009’da yasaklandı.
Maocu isyancılar, 1990’lı yılların başlarında 4 eyalette ve 15 yerleşim biriminde aktifken, birleşme sonrası CPI-Maoist ile 20’den fazla eyalette yaklaşık 220 yerleşim biriminde faaliyet göstermeye başladı.
Modi'nin çağrısı yanıtsız kaldı
2014'te Hindistan Başbakan'ı seçilen Narendra Modi, Chhattisgarh'daki mitinginde Maoculara silah bırakma çağrısı yaptı ancak karşılık bulamadı.
Devam eden operasyonlar sonucu 2015'te Maocuların faaliyet alanı 10 eyalet ve 105 yerleşim birimine geriledi.
Hükümet stratejisinin değişmesiyle Maocuların 2009’daki saldırı sayısı 2 bin 258 iken bu sayı Temmuz 2019 itibarıyla 200'ün altına indi.
AA