Hindistan 1200 yıllık tarihi dergah ve camiyi yıktı

Hindistan’ın Gujarat bölgesinden bin yıldan fazla bir geçmişe sahip olan Dargah ve cami yıkıldı. Yıkıma karşı çıkan 150 protestocu gözaltına alındı.

Hindistan 1200 yıllık tarihi dergah ve camiyi yıktı

Gujarat yönetimi, Hindular için kutsal sayılan Somnath Tapınağı yakınındaki cami, mezarlık ve dargah da dahil olmak üzere bir çok dini yapıyı yıktı.

28 Eylül sabahının erken saatlerinde, Gujarat'ın Gir Somnath bölgesindeki yetkililer, bin yıldan fazla bir geçmişe sahip Dergah, cami ve mezarlığı yıktı.

Yıkımlar, Yüksek Mahkeme'nin ülke çapında tüm yıkımların, mahkemenin önceden onayı alınmadığı takdirde durdurulması yönündeki emrine rağmen gerçekleşti.

Türbe Hacı Mangroli Şah'a ait olup Hazreti Maai Puri Mescidi'nin yakınında bulunuyordu.

Cami ve mezarlığın yanı sıra çok sayıda beton ev de yıkıldı.

Yetkililer, kampanyanın ünlü Somnath tapınağı yakınındaki 'yasadışı inşaatları' kaldırmayı ve iddialı Somnath Kalkınma Projesi'ni kolaylaştırmayı amaçladığını iddia etti.

Yetkililer, yıkımları protesto eden ve aralarında dargah komitesi üyelerinin de bulunduğu 150'den fazla kişiyi gözaltına aldı.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada, “Somnath tapınağı ve çevre evinin arkasında, birçok anti-sosyal unsur tarafından büyük bir arazi yağması vardı. Yıkım çalışması yerel yönetim ve polisle yürütülüyor... 1.400 polis gücü konuşlandırdık... Yaklaşık 150 kişiyi gözaltına aldık ve onlara karşı dava açıyoruz, 15 hektarlık araziyede el koyduk” denildi.

Kaynak: Maktoobmedia