Hiltermann: Hamas Gazze'nin her yerinde, yenilmekten çok uzaklar

Her ne kadar İşgalci İsrail, Refah'a yönelik büyük bir kara operasyonunun Hamas'ı çökertmek için gerekli olduğunu savunsa da 7 aydır hedef alınan Hamas yenilecek gibi durmuyor.

Hiltermann: Hamas Gazze'nin her yerinde, yenilmekten çok uzaklar

ABD'nin Wall Street Journal (WSJ) gazetesi, gerilla taktiklerine dönen Hamas'ın İşgalci İsrail'de bitmeyecek bir savaş korkusu yarattığını bugünkü haberinde bildirdi. 

Binyamin Netanyahu'nun Hamas'ı tamamen bitirme hedefinin gerçekleşmesinin çok zor gözüktüğü ve Gazze'nin Hamassız nasıl yönetilebileceği sorusuna tatmin edici bir yanıt bulunamadığı belirtildi.

ABD'nin Hamas'ın; tünel ağları, militan hücreleri ve geniş toplumsal nüfuzuyla hem hayatta kalıp hem de İşgalci İsrail güçlerine düzenli saldırabilecek güce sahip olduğu aktarıldı. 

Cibaliya Mülteci Kampı'nda görev yapan 98. Komando Tümeni'nden bir Siyonist İsrail askeri, Hamas'ın daha da agresif saldırılar düzenlediğini ve tanksavar silahlarla hedef alındıklarını söyledi. 

Birliklerini Gazze'nin güneyindeki Refah'a yönelten İşgalci İsrail'in kuzeydeki görece sakin bölgelerde vurkaç taktikleriyle uğraşmak zorunda kaldığı da haberde yer aldı. 

Brüksel merkezli Uluslararası Kriz Grubu'nun Ortadoğu ve Kuzey Afrika Program Direktörü Joost Hiltermann durumu şöyle yorumluyor,

Hamas, Gazze'nin her yerinde. Yenilmekten çok uzaklar.

WSJ, Amerikan istihbaratı ve Siyonist İsrailli yetkililerin Hamas'ın tamamen bitirilmesini imkansız gördüklerini de bildirdi. 

Hamas'ın Refah'a geniş kapsamlı operasyon tehditlerine rağmen ateşkes müzakerelerinde geri adım atmamasının da bu farkındalıktan kaynaklandığı aktarıldı. 

İşgalci İsrail'in askeri istihbarat birimi Aman'ın eski başkanı Tamir Hayman, "Eylemleri silseniz bile toplumsal yapılar, İslam kardeşliği duygusu, ideolojik ve dini etkenler kalıyor. Bunlar kökü kazınabilecek şeyler değil" diyor.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Reuters