“Her Müslüman ölüme hazırlıklı olmalıdır”

Öğretim Görevlisi Seyrani Mersin için düzenlenen cenaze merasiminde konuşan Siirt İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, her Müslümanın ölüme hazırlık yapması gerektiğini söyledi.

“Her Müslüman ölüme hazırlıklı olmalıdır”

Siirt Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Seyrani Mersin, dün yaptığı sınav sonrası odasında kalp krizi geçirmiş ve hayatını kaybetmişti.

Seyrani Mersin için düzenlenen cenaze merasiminde konuşan Siirt İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, her Müslümanın ölüme hazırlık yapması gerektiğini söyledi.

Seyrani Mersin için Siirt Üniversitesi Merkez Kampüsünde bir tören düzenlendi. Tören, Mersin'in üniversitede yapmış olduğu çalışmalar ve öğrencileriyle çektirmiş olduğu fotoğrafların sunulduğu sinevizyon gösteriminin hemen ardından Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Rektör Murat Erman törende yaptığı konuşmada, “Her insan bir yakınını kaybettiğinde onun kendilerinden erken ayrıldığını düşünür ama gerçekten Seyran hoca aramızdan erken ayrıldı. Daha yapacak çok işimiz ve projelerimiz vardı. O bütün üniversitedeki insanların ve öğrencilerinin sevgisini kazanmış son derece iyi niyetli ve dürüst bir insandı.” ifadelerini kullandı.

“Allah’a iman eden ve Hazreti Muhammed’i kılavuz edinen her insan müjdelenmiştir”

Allah’a iman etmiş insanların öldüklerinde kendilerini müjdeleyen meleklerin indiğini belirten İlahiyat Fakültesi Dekanı İhsan Süreyya Sırma ise Allah’a iman eden bir insanın ölümden korkmaması gerektiğini söyledi.

Sırma, “Okuduğum ayetlerde imanın gereğini yerine getirenler vefat edince, 'Rabbimiz (Sahibimiz) Allah’tır.' deyip doğru davrananlara, melekler inerek şöyle derler: 'Korkmayın, kaygılanmayın; size söz verilen cennetle sevinin.' Allah’u Teâla biz Müslümanların bu dünyada ölümden korkmamamız ama o ölüme de hazır olmamız içi bu ayeti indirmiştir. Biz Müslümanlar veya bütün insanlar en çok ölümden korkarız, başka bir âleme gideceğiz ve acaba orada ne olacak diye. İşte bu korkuyu yenebilmek için Allah’u Teâla melekler göndererek 'Korkmayın!' buyuruyor. Tabi biz görmüyoruz ama vefat edenler görüyorlar. Seyrani kardeşimiz de öyledir. İnşallah Allah’a iman etmiş olan ve Hazreti Muhammed aleyhisselam’ı kendine kılavuz edinmiş olan her insana Allah’u Teâla bu müjdeyi kendisine getirecektir.” dedi.

“Her nefis ölümü tadacaktır”

Törene katılan Seyrani hocanın öğrencilerine ve katılımcılara hitaben nasihatlerde bulunan Sırma, önemli olanın ölüme hazırlıklı olmak olduğunu söyledi.

Konuşmasının sonunda Viyana’daki bir kabir ziyaretinden söz eden Sırma şunları dile getirdi:

“Viyana’da bulunduğum sırada bir Ramazan günü Türkiye tarihi üzerinde çalışmış bir oryantalistin mezarını ziyarete gittim ve mezarlıktan ayrılırken herhalde bu Müslüman olmuş dedim. Çünkü mezarının taşına Arapça olarak şunu yazmış; ‘Her nefis ölümü tadacaktır.’ Sonra Türkçe'de bir beyit yazmışlar, ’Ziyaretten murad ancak duadır, bugün bana ise yarın sanadır.’ İşte kardeşlerim hepimize ölüm gelecektir. Önemli olan bu ölüme güzel hazırlanmak, Seyrani kardeşimizi bizler tanıyoruz. Çalışkan, mesleğini yaşayan ve tabiata bağlı bir insandı. Allah rahmet eylesin.”

Seyrani hocanın ne kadar dürüst ve iyi niyetli bir insan olduğunu anlatmama gerek yok.” diyen kız kardeşi Sevim Şengül, bir insanın nasıl geldiği değil nasıl uğurlandığının önemli olduğunu belirterek kardeşi için düzenlenen törenden dolayı bütün katılımcılara teşekkür etti.

Duayı okumak üzere kürsüye çıkan Siirt İl Müftüsü Ahmet Altıok, Peygamber Efendimizin vefat eden ve cenazelerin geçişleri esnasında söylediği bazı hadis-i şerifleri hatırlattı ve okuduğu duanın ardından tören sona erdi.(İLKHA)