Hava saldırılarında 90 sivil hayatını kaybetti

Afganistan'da son bir ayda düzenlenen hava saldırısı ve bombalı saldırılarda 90 sivil hayatını kaybetti.

Hava saldırılarında 90 sivil hayatını kaybetti

Afganistan genelinde son bir ayda güvenlik güçleri, NATO kuvvetleri ve örgütlerinin düzenlediği çeşitli saldırılarda 90 sivil yaşamını yitirirken, 100'den fazla sivil yaralandı.

Hava saldırıları ve gece operasyonları sivil kayıplarına neden oldu

Afgan askeri analist Atik Rahman, Asadullah Halid'in Aralık 2018'de Savunma Bakanlığı görevine getirilmesiyle örgütlere yönelik operasyonların arttığını söyledi.

Rahman, Halid'in göreve başlamasıyla güvenlik güçlerinin gece operasyonlarına da hız verdiğini ve bu nedenle hava saldırıları ve gece operasyonlarının sivil kayıplarına neden olduğunu kaydetti.

Güney vilayetlerinde üst düzey görevlerde bulunan Halid, Nangarhar vilayetinde yaptığı konuşmada artık askerlerin tehlike anında Kabil'den saldırı talimatı beklemeyeceğini belirtmişti.

2018 sivil kayıplarının en çok yaşandığı yıl oldu

Afganistan'daki BM Temsilciliği verilerine göre, 2018, ülkede sivillerin en çok öldürüldüğü yıl oldu. Taliban ve DEAŞ saldırılarıyla birlikte ABD öncülüğündeki uluslararası hava kuvvetleri saldırısında 3 bin 804 sivil hayatını kaybetti, 7 bin 189 sivil yaralandı.

İnsan Hakları Uzmanı Patricia Gossman, İnsan Hakları İzleme Örgütü sitesinde yayımlanan makalesinde, Afganistan'da patlayıcılar sebebiyle ölenlerin 3'te birinin 18 yaşın altında gençler olduğunu belirtmişti. (A.A)