HAMAS'tan İİT'e çağrı: Tutumlar, fiili adımlara dönüştürülmeli

HAMAS, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın dünkü toplantısında ortaya koyduğu tutumları takdir ettiğini, bu tutumların da işgalci rejime baskı uygulayacak bir şekilde fiili adımlara dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

HAMAS'tan İİT'e çağrı: Tutumlar, fiili adımlara dönüştürülmeli

HAMAS, yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde Filistin halkına yönelik siyonist saldırıdaki gelişmeleri tartışmak üzere dün İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye devletlerin Dışişleri Bakanları Konseyi'nin özel oturumunda açıklanan tutumları takdir ettiklerini bildirdi.

Örgüte ve üye devletlere, nihai bildiride belirtilen tutumları işgalci rejime, Filistin halkına karşı saldırganlığını ve barbarca savaşını durdurması için baskı uygulayacak fiili adımlara dönüştürmeye çağıran HAMAS, şunları kaydetti:

"Suçlu Siyonist işgal ordusunun Gazze Şeridi'nde neden olduğu acıların ve insani felaketin büyüklüğü, saldırıyı durdurmak, sistematik bir açlık savaşına maruz kalan halkımıza gıda yardımı götürmek ve Nazi oluşumunun çağdaş tarihimizde eşi benzeri görülmemiş vahşet ve katliamların hesabını vermekten kaçmamasını sağlamak için ortak ve acil Arap ve İslami eylem çağrısında bulunuyoruz."

İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin dışişleri bakanlarının Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde dün yaptığı acil toplantıda, işgalci rejimin, Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırganlığının derhal ve koşulsuz olarak durdurulması ve yardımın Gazze'ye engelsiz olarak getirilmesi için insani koridorların açılması çağrısında bulunuldu.

Toplantıda ayrıca insani ve tıbbi yardımlarının sağlanması, su ve elektrik temini ve acil yardım için insani koridorların açılması çağrısında bulununuldu.

Örgüt, Filistin halkını topraklarından sürmeye yönelik her türlü girişimi reddettiklerini kaydetti.

Açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı'na, işgal yetkililerinin savunmasız Filistin halkına karşı işlediği savaş suçlarına ilişkin soruşturmayı hızla tamamlaması çağrısında bulunuldu.

Bakanlar, suçluların uluslararası adalete teslim edilmesinin önemini vurguladılar ve Güney Afrika, Komorlar, Cibuti, Bolivya, Bangladeş, Venezuela, Şili ve Meksika'ya Filistin Devleti'ndeki durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne sevk ettikleri için teşekkür ettiler.

Örgüt ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olan devletlere, Filistin'de işlenen suçları bir an önce mahkemeye taşımaları çağrısında bulundu.