HAMAS'tan Blinken'e yanıt: Müzakere taleplerimiz nettir

HAMAS, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in ateşkes anlaşmasının engellenmesinden Hareketi sorumlu tutma girişimini kınadı ve direnişin taleplerinin ilk günden beri net olduğunu vurguladı.

HAMAS'tan Blinken'e yanıt: Müzakere taleplerimiz nettir

HAMAS yaptığı açıklamada, "Blinken'in sözlerinin gerçekle hiçbir ilgisinin olmadığını ve hareketin birden fazla kez esnek davrandığı gerçeğiyle çeliştiğini" belirtti.

Açıklamada "Hareketin ve direnişin talepleri ilk günden bu yana nettir ve geçen mart ayında sunulan ve tüm arabulucular tarafından memnuniyetle karşılanan taleplerle aynıdır. Hareketin talepleri kalıcı bir ateşkes, işgal güçlerinin Gazze'den çekilmesi, yerinden edilenlerin geri dönmesi, yardımların yoğunlaştırılması ve yeniden inşanın başlamasıdır" denildi.

Hareketin ateşkes konusundaki esnekliğinin, Binyamin Netanyahu ve hükümetinin uzlaşmazlığı, ertelemeciliği ve savaşı uzatmaya çalışırken anlaşmanın önüne sürekli engeller koyması ile karşılaştığı kaydedildi.

Bu gelişme, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın HAMAS'ın tutukluların iadesi ve ateşkes için yürütülen müzakerelerde "taleplerini değiştirdiğini" iddia etmesinin ardından geldi.

HAMAS'ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin medya danışmanı Tahir en-Nunu, El Meyadin kanalına yaptığı açıklamada, "işgalin tam ateşkes ve yerinden edilmiş kişilerin geri dönüşü konusunu hala reddettiğini" belirterek "bunun bir anlaşmaya yol açmadığını" vurguladı.

HAMAS, "ABD yönetiminin bu trajediyi gerçekten durdurmak istiyorsa Netanyahu'ya baskı yapması ve işgalin Gazze halkına karşı işlediği soykırım ve açlık suçlarına yönelik tedbirler alması gerektiğini" vurguladı.