Hamas: İşgalci İsrail, tutuklamalarla Filistin seçimlerine katılmamızı engelleyemeyecek

Hamas, terörizm ve kaostan beslenen İşgalci İsrail rejiminin, lider kadrosuna yönelik sürdürdüğü gayrimeşru tutuklama politikalarıyla Hamas’ın yakın zamanda icra edilecek Filistin genel geçimlerine katılmasına mani olamayacağının altını çizdi.

Hamas: İşgalci İsrail, tutuklamalarla Filistin seçimlerine katılmamızı engelleyemeyecek

Filistin İslami Direniş Hareketi (Hamas), işgal güçlerinin, dün (23 Mart Salı) gece saatlerinde aralarında özgürleştirilmiş eski esirlerin yanı sıra Hamas liderlerinden Cemal et-Tavil ve Bacis Nahle gibi isimlerin de yer aldığı birçok kişiyi tutuklama operasyonlarına sert tepki gösterdi.

Hamas tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, terörizm ve kaostan beslenen İşgalci İsrail rejiminin, lider kadrosuna yönelik sürdürdüğü gayrimeşru tutuklama politikalarıyla Hamas’ın yakın zamanda icra edilecek Filistin genel geçimlerine katılmasına mani olamayacağının altı çizilirken, “Bilakis bu tür hukuksuzluklar, Filistin devlet işlerini demokratik temeller çerçevesinde yeniden düzenleme yoluna devam etme kararlılığımızı artıracaktır.” ifadelerine yer verildi.

Hamas, tüm devletleri, Filistin halkının meşru haklarını destekleyen kardeş halkları ve insan hakları savunucusu uluslararası kurumları, Filistinlilerin seçme ve seçilme haklarını gasp etmeyi amaçlayan İşgalci İsrail’in hadsizliği karşısında harekete geçmeye davet etti. Ayrıca açıklamada, Filistinlilerin özgür siyasi yaşam hakkının, tüm uluslararası yasalar ve insani normlarla güvence altına alındığını vurgulandı.

Siyonist İsrail’i tüm uluslararası forum ve kurumlardan atma ve işgal yetkililerine yaptırım uygulama çağrısında bulunan Hamas, İşgalci İsrail yönetiminin, demokrasi ve özgürlüğe savaş açarak bir kez daha gerçek yüzünü ifşa ettiğine dikkat çekti.

Öte yandan İşgalci İsrail güçleri, geçtiğimiz şubat ayında, 52 yaşındaki Filistinli Milletvekili Yasir Davud Mansur’u işgal altındaki Batı Şeria’nın Nablus kentinde bulunan evine düzenlediği baskın sırasında tutuklamıştı.

Bunun üzerine konu hakkında yaptığı açıklamada Hamas, İşgalci İsrail rejiminin, söz konusu milletvekilini tutuklamakla yakın zamanda yapılması planlanan Filistin yerel seçimlerinin gidişatına müdahalede bulunmayı amaçladığını kaydetmişti.

Keza geçtiğimiz günlerde işgal rejimi, bazı Hamaslı yöneticileri ve halihazırda milletvekilliği görevini ifa eden siyasileri, 22 Mayıs'ta yapılacak seçimlere katılmaları veya aday olmaları halinde kendilerini tutuklamakla tehdit etti.

İşgalci İsrail, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 6 aya kadar alıkoyabiliyor. Tutuklunun "İşgalci İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

Palinfo