Hamas: Harem-i İbrahim'e asansör inşa edilmesi Batı Şeria'daki mukaddesatı tehdit ediyor

Hamas Hareketi, El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi'ne "büyük bir asansör" inşa edilmesini öngören projenin, Batı Şeria'daki mukaddesatı tehdit ettiğini söyledi.

Hamas: Harem-i İbrahim'e asansör inşa edilmesi Batı Şeria'daki mukaddesatı tehdit ediyor

Hamas Hareketi, El-Halil kentindeki Harem-i İbrahim Camisi'ne "büyük bir asansör" inşa edilmesini öngören projenin, Batı Şeria'daki mukaddesatı tehdit ettiğini savundu.

Hamas Sözcüsü Abdullatif el-Kanu yaptığı yazılı açıklamada, "Harem-i İbrahim Camisi'ne asansör inşa edilmesi projesi, El-Halil'in mevcut durumunu tehdit ediyor ve Batı Şeria'daki kutsal mekanların silüetini değiştirmeyi hedefliyor." ifadesini kullandı.

Söz konusu projenin, dünyanın yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadeleye odaklandığı bir zamanda gündeme geldiğini belirten Kanu, İşgalci İsrail hükümetinin de böyle bir dönemde, işgal altındaki Batı Şeria'da yeni bir dayatmayı hedefleyen Yüzyılın Anlaşması planını uygulamak için çabuk davrandığını kaydetti.

İşgalci İsrail'in Kanal 7 televizyonuna göre, İşgalci İsrail'in Savunma Bakanı Naftali Bennett, 3 Mayıs Pazar günü, Harem-i İbrahim'in geliştirilmesi projesi kapsamında buradaki vakıf arazilerine el konulması projesini nihai olarak onaylamıştı.

Proje, Harem-i İbrahim'de engelli Yahudi ziyaretçiler için ayrı bir yol açılması ve asansör inşa edilmesi için El-Halil'deki Filistin topraklarına el konulmasını öngörüyor.

İşgalci İsrail'in Başsavcısı Avichai Mandelblit de 21 Nisan'da El-Halil'deki Harem-i İbrahim'e ait vakıf arazilerine, "geliştirme ve genişletme projesi" gerekçesiyle "Yahudileştirme" ve "Yahudi yerleşim birimi inşa" planı çerçevesinde el koyma kararını onaylamıştı.

Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı da daha önce yaptığı açıklamada, İşgalci İsrail makamlarının ülkedeki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınını "bahane ederek" işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Harem-i İbrahim Camisi'ni tamamen kontrol altına almaya çalıştığı uyarısında bulunmuştu.

AA