Hac mevsiminde hayatını kaybeden hacıların sayısı 1300'ü aştı

Suudi Arabistan'da Hac ibadetinin yapıldığı aylarda hayatını kaybeden hacıların sayısının 1300'ü aştığı bildirildi.

Hac mevsiminde hayatını kaybeden hacıların sayısı 1300'ü aştı

Suudi Arabistan Sağlık Bakanı, ülkede Hac sırasında ölen hacıların sayısının 1300'ü aştığını bildirdi.

Daha önce vefat eden hacıların sayısının 1,1 bini aştığı ve bunların yarıdan fazlasının Mısır vatandaşı olduğu bildirilmişti.

Kaynaklar, Hac sırasında 672 Mısırlı hacının vefat ettiğini ve bunlardan yalnızca 31'inin Suudi yetkililer tarafından hac vizesi verilen kişiler olduğu belirtildi. Geriye kalan merhumların ise resmi olarak Hac kaydı yaptırmayan kişiler olduğu ifade edildi.

Kaynaklara göre, kayıtsız hacılar yakalanma endişesi ile klimalı dinlenme tesislerini kullanamadı ve kolluk kuvvetlerinin Hac vizesi kontrolü yaptığı kontrol noktalarından kaçınarak güneş altında uzun süre yürümek zorunda kaldı.

Aşırı sıcakların ortasında, hacılar kötüleşen kronik hastalıklar ve fiziksel yorgunluk nedeniyle hayatını kaybetti. Vefatların büyük çoğunluğu yaşlı insanlar arasında meydana geldi.

Öte yandan bazı kaynaklar da 25'i Mısır vatandaşı olmak üzere yaklaşık 100 kişinin halen kayıp olduğunu aktardı.

Daha önce 800'den fazla kayıp kişi bildirilmişti ve bunların çoğu daha sonra akrabalarıyla temasa geçmişti.

Kaynaklar, çok sayıda kayıp rapor edilmesi üzerine Hac ibadetini yapan akrabalarıyla iletişime geçemeyen yabancı vatandaşların Suudi Arabistan'daki konsolosluk ofisleriyle iletişime geçmeye başladığını açıkladı. Diplomatlar da kayıp olduğu tespit edilen kişilerin başvurularını kaydetti.