Guterres: Ukrayna'dan kalkan gemiler Afrika'da açlık riski altında olanların imdadına koştu

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı açıklamada, 'Ukrayna'dan kalkan bu gemiler, Afrika kıtasının batısında açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan ülkelerin imdadına koşmuştur. Aslında bu gemilerin yükü sadece tahıl değil. Bu gemilere umut da yüklenmiştir.' dedi

Guterres: Ukrayna'dan kalkan gemiler Afrika'da açlık riski altında olanların imdadına koştu

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, tahıl koridoru kurulmasında üstlendiği öncü rol için Türkiye’ye teşekkür etti.

BM Genel Sekreteri, “Bu Müşterek Koordinasyon Merkezi, ticari gemilerin hareketini kolaylaştırdı. Ukrayna, Rusya, BM ve Türkiye, bu müşterek koordinasyon yapısı içinde birlikte çalışıyoruz. Siyasi irade ile birlikte operasyonel uzmanlığın neleri ortaya çıkarabileceğini de görmüş olduk. BM ekipleri, birçok karmaşık insani operasyonda benzer sonuçlara ulaşmıştı. On binlerce tonluk tahıl, zaten gideceği yere doğru yola çıktı. Bu gemiler, Afrika kıtasının batısında açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan ülkelerin imdadına koşmuştur. Aslında bu gemilerin yükü sadece tahıl değil. Bu gemilere umut da yüklenmiştir. İstanbul ve Odesa’da gördüğümüz çözümün somut halidir. Bu kritik anlaşmanın, tüm dünya için ne anlama geldiğini erken aşamada ortaya koyduk” dedi.

“Rus gıdası ve gübresinin müeyyideye maruz kalmaması için AB ve ABD ile çalışıyoruz”

Bu hayat kurtaran çalışmaların devam etmesini dileyen ve Müşterek Koordinasyon Merkezi’ne katkısı olan herkese teşekkür eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Rusya’da üretilen gıda ve gübreye ambargo konmasının doğru olmadığını söyledi.

Guterres, “Rus gıdası ve gübresinin müeyyidelere maruz kalmaması için de çalışıyoruz. Eğer bu devam ederse, 2023’te yeteri kadar gıda sağlayamayız. Bu gübreye ihtiyacımız var. Bizler, çok uzun bir sürecin başındayız. Ben defalarca bunu dile getirdim. ‘Ambargo uyguluyorsunuz ama gıda ve gübreye uygulamayın’ dedim. Özel sektörün önünde bunların nakliye, finansman ve bu ürünlerin sigortalanması ile ilgili aşılması gereken meseleleri var. Bu engellemelerin ortadan kalkması için Avrupa Birliği ve ABD ile sıkı bir şekilde çalışıyoruz. Çünkü gıda ve gübrenin sağlanması gelişmekte olan ülkeler için çok önemli” dedi.

Ukrayna ve Rusya arasında barış olması için istisnai bir çaba içinde bulunduğunu ifade eden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, dünyanın bu bölgesine de barışın geleceğine inandığını söyledi.