Gabbaşi: Arap dünyasındaki siyaset yolunu şaşırdı
Arap devletlerinin yaşanan krizlerin aşılması için girişimden ve mekanizmadan yoksun olmaları, Batılı ülkelerin devreye girmesine zemin hazırlıyor.
Kahire merkezli Siyasi ve Stratejik Arap Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı Muhtar Gabbaşi, "Körfez Krizin ardından ikinci defa düzenlenen Arap Birliği Liderler Zirvesi'nde Körfez krizinin yer almaması, Arap dünyasındaki siyasetin yolunu şaştığını gösteriyor." diye konuştu.
Gabbaşi, "Arap siyasetinin pusulası, Filistin davası, ABD'nin işgal edilen Golan Tepeleri üzerinde İsrail'in egemenliğini tanımasıyla karışan Suriye meselesi, Yemen'in durumu, Körfez krizi ve Arap-Batı ilişkilerinin ortasında kalarak kayboldu." değerlendirmesinde bulundu.
Arap devletlerinin tıkanan bu krizlerin açılması için girişimden ve mekanizmadan yoksun olduklarını belirten Gabbaşi, çözülmesi zor hale gelen bu konuların ABD ve diğer Batı ülkelerinin kararına kalması durumunda genellikle kalıcı bir çözüm sağlanamadığını kaydetti.
Diyalogdan kaçma
Gabbaşi, Suudi Arabistan, BAE, Mısır ve Bahreyn'in Katar'a uyguladığı ambargonun devam etmesinin, krizin Arap Birliği bünyesinde tartışılması konusunda Körfez ülkelerinin gösterdiği isteksizlik ve konuyu kendi bünyelerinde ele almalarından kaynaklandığını dile getirdi.
Süre uzadıkça krizin daha kompleks bir yapıya büründüğünün altını çizen Gabbaşi, aralarındaki bölünmüşlük nedeniyle Arap ülkelerini eleştirerek, bu durumun krizlerin çözülememesine yol açtığını vurguladı.
Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 5 Haziran 2017'de aldıkları ortak kararla Katar'la diplomatik ilişkilerini kestiklerini duyurmuştu. Gelişen süreçte bu ülkeler Katar'a karşı ekonomik ve siyasi ambargo uygulamaya başlamıştı. Kuveyt de bu krizde ara bulucu rol üstlenmişti. (A.A)