Fransız Diplomatlar: "Afrika'dan kovulduk, gitmemiz söylenmeden önce diğer ülkelerden ayrılmamız gerekiyor"

Fransa'nın Nijer bozgunu sonrası Afrika'da bir dönemin sonunu işaret ediyor. Fransız diplomatlar ve düşünürler, Paris’e Afrika’da askeri bir azalma da dahil olmaka üzere, Afrika ülkeleriyle ilişkilerini yeniden düşünmesi için çağrılar yapıyor.

Fransız Diplomatlar: "Afrika'dan kovulduk, gitmemiz söylenmeden önce diğer ülkelerden ayrılmamız gerekiyor"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Nijer'den çekilme kararı, Fransa için Batı Afrika Sahel bölgesindeki askeri müdahalelerle işaretlenmiş bir dönemin ve Paris'te Afrika'daki eski sömürgelerinin hala bir şekilde Fransa'nın özel koruması olduğu hissiyle işaretlenmiş bir dönemin sonuna işaret ediyor.

Nijer'den kovulma, gözlemciler arasında ve hatta Fransız diplomatik çevrelerinde, Fransa'nın bir bütün olarak kıtadaki askeri ayak izini azaltmak da dahil olmak üzere, Afrika ülkeleriyle nasıl ilişki kurduğunu gerçekten gözden geçirmesi yönündeki çağrıları tetikledi.

Fransa’daki derin eğilim şöyle düşünüyor, ‘Askeri varlığımız artık kabul edilmiyor. Afrika ile olan ilişkimizi tamamen yeniden düşünmemiz gerekiyor.’ Eeski bir Fransız diplomat, "Afrika'dan kovulduk, gitmemiz söylenmeden önce diğer ülkelerden ayrılmamız gerekiyor" dedi.

Paris merkezli Stratejik Araştırmalar Vakfı araştırmacısı Djenabou Cisse, "Fransız tarafında, [Sahel bölgesindeki] askeri varlığın, Fransa'nın sert gücünün ve özellikle de ülkenin kendini büyük bir dünya gücü olarak algılamasının son sembollerinden biri olduğuna dair bir his var" dedi. 

Çad, Senegal, Fildişi Sahili ve Gabon da dahil olmak üzere Afrika kıtasında hala konuşlandırılmış yaklaşık 6.700 Fransız askeri olduğu bildiriliyor.