Fransa'da PKK operasyonu

Fransa'nın Gironde ve Chante-Maritime bölgelerinde 6 kişi, PKK'ye finans sağladığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

Fransa'da PKK operasyonu

Fransa'nın Bordeaux kenti çevresinde, Charente-Maritime ve Gironde bölgelerinde yapılan operasyonda, PKK'ye finansman sağladığından şüphelenilen 6 kişi gözaltına alındı. Adli kaynaklara göre geçtiğimiz Salı günü gözaltına alınan 6 kişi de Türkiye doğumlu ve Fransa'da yaşıyor.

Hakim karşısına çıkarılan 6 kişiden 2'si, haklarında takipsizlik kararı verildikten sonra salıverildi. Soruşturma hakimi, 4 kişi hakkındaysa "terör örgütüne üye olmak" ve "teröre finans desteği sağlamak" şüphesiyle adli soruşturma açılması kararı verdi.

Adli kaynaklar, geçtiğimiz Salı günü gözaltına alınan 6 kişinin de Türkiye doğumlu olduğunu ve Fransa'da yaşadığını belirtti. Cuma günü terörle mücadele soruşturma hakimi karşısına çıkarılan 4 şüpheli sanıktan 1’i cezaevine gönderilirken, diğer 3'ü 'yargı denetimi altında kalma' şartıyla, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Salıverilen 2 kişi ise şimdilik soruşturma dışı bırakıldı. Ancak, hakim tarafından soruşturma süreci ve dava kapsamında yeniden ifadeye çağırılabilecek.

Dört sanık, hakkında adli soruşturma aşamasının ardından dava açılıp açılmayacağına karar verilecek.

Avrupa'dan PKK'ye 40 milyon Euro

Dosyaya yakın diplomatik kaynaklar, PKK'ya finansal yardım konusunda yapılan son çalışmalar ışığında, örgüte Fransa'dan 6-7 milyon, Almanya'dan 15 milyon, Avrupa genelinden ise 40 milyon Euro finansal destek gittiğini belirtiyor.

Bu tespitler ışığında Türkiye, Avrupa ülkelerinden finansal destek sağlayan kişilerin iadesini istiyor. Türkiye, Fransa'dan son bir yıl içinde 50 PKK üyesinin iadesini istedi. Ancak henüz olumlu yanıtlanan bir iade talebi olmadı.

Buna karşılık Fransa, son 1 yıl içinde, PKK'ye finansman sağladığı tespit edilen 15 kişinin mal varlıklarını ve banka hesaplarını 6 ay süreyle dondurdu.

Fransa, Amerika ve Avrupa Birliği, PKK'yi terör örgütü olarak kabul ediyor.

Fransız adli makamları Haziran 2011'de toplu bir dava açarak PKK'ye finansal destekte bulunan 18 sanığı yargılamıştı.

VOA