Fransa Almanya'nın F-35 alımından rahatsız

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Avrupa ülkeleri savunma bütçelerini artırmaya devam ederken, askeri gücüne ağırlık verme kararı alan Almanya’nın da ABD’den 35 adet F35 alma kararı komşusu Fransa’yı rahatsız etti.

Fransa Almanya'nın F-35 alımından rahatsız

100 milyar avroluk savunma bütçesi ayıran Almanya’nın ABD’den 35 adet F-35 savaş uçağı alacağını açıklaması, Rafale savaş uçaklarını üreten komşusu Fransa'da rahatsızlıkla karşılandı.

Fransa, Almanya’nın Avrupa menşeli bir savaş uçağı alması gerektiğini düşünüyor.

Merkezi Paris'te bulunan Fransa Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Paul Maurice, "Almanya'nın kararı Fransa'da hayal kırıklığı ile karşılandı" dedi. Maurice, "F-35 burada, ABD'nin NATO içindeki gücünün bir sembolü olarak görülüyor. Avrupa'nın özerkliği ve egemenliği ile ilgili yapılan onca konuşmanın ardından beklenti, Almanya'nın daha çok bir Avrupa silahlanma siyasetine göre pozisyon almasıydı" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ile Rusya arasında yaşanan savaş sonra, 100 milyar avroluk savunma bütçesi ayıran Almanya’nın ABD’den F-35 savaş uçakları satın almaya karar verdiği ve prensip anlaşmasının sağlandığı belirtilmişti.

FCAS projeside suya mı düşüyor?

Almanya'nın F-35 alma kararının ardından Fransa'da yaşanan bir diğer endişe de Alman-Fransız-İspanyol ortak savaş uçağı projesi FCAS'in (Future Combat Air System) geleceğinin tehlikeye girme olasılığı. Bu proje kapsamında, 2040 yılına kadar, Fransız Rafale ve Alman Eurofighter savaş uçaklarının yerini alacak modern savaş uçağının yapımı öngörülüyor.

Paris yönetimi tarafından, "Almanya'nın bu durumda FCAS'e ihtiyacı olacak mı? Yoksa F-35'ler geçici değil de uzun vadeli bir çözüm mü?" soruları sorulurken; Berlin'de ise, F-35'lerin sadece atom bombası taşıma kabiliyetine sahip Tornadoların yerini alacağı ve başka görevler için düşünülmediği belirtiliyor.

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, FCAS projesinin ilerletilmesi için de yeterince maddi kaynak bulunduğunu dile getirdi.