Filistinli mahkumlar 'hapishane intifadasına' devam ediyor

İşgal çetesinin hapishanelerindeki Filistinli tutsaklar, kendilerine yönelik uygulanan insan hakları ihlallerini durdurmak için başlattıkları eyleme, talepleri yerine getirilene kadar devam edeceklerini belirtti.

Filistinli mahkumlar 'hapishane intifadasına' devam ediyor

Siyonist israil hapishanelerindeki Filistinli mahkumların haklarını savunan Mahkum İşleri Kurumu, 12 gün önce 'cezaevi ayaklanması' olarak adlandırılan protesto eylemlerinin başlamasından bu yana, kendilerine karşı alınan kötü tedbirlerin sona ermesi için çağrıda bulundu.

Mahkum İşleri Kurumu’ndan yapılan açıklamada, “Savaşımız başladı, cezaevi yönetimi, bizi istismar etmeyi amaçlayan ve boş yere irademizi kırmak için çalışan, bize karşı uyguladığı baskıcı önlemleri geri almadıkça da bu savaş durmayacak” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, işgal rejiminin, kontrolü altındaki hapishanelerde, Filistin ulusal hareketinin on yıllardır biriktirdiği kazanımları engellemek için önlemler almaya çalıştığı vurgulanarak, işgal hapishanelerinin uzun süredir tanık olunmayan bir gerilime ve kaynama durumuna geldiğine dikkat çekildi.

Ulusal Acil Durum Komitesi, tüm Filistinli grupların katılımıyla, esas olarak isyan ve hapishane idaresi yasalarının reddine dayanan bir mücadele programı ilan etmişti.

İşgal cezaevleri yönetimi ise tutukluların dinlenmek için odalarından çıktıkları cezaevi bahçesinde geçirdikleri süreyi ve tek seferde çıkışlarına izin verilecek mahkum sayısını azaltmak için yeni düzenleme aldı.

HAMAS'TAN SİYONİST REJİME UYARI

Öte yandan konu ile ilgili açıklamada bulunan İslami Direniş Hareketi (Hamas), Filistinli mahkumlara yönelik insan hakları ihlallerini sürdürmemesi konusunda siyonist rejimi uyardı.

Açıklamayı yapan Hamas Siyasi Büro üyesi Zaher Jabarin, direniş gruplarının acılarının devam etmesine izin vermeyeceklerini vurguladı.

Jabareen, direnişin, Filistin mücadelesinin tüm aşamalarında tutsakların verdiği her mücadelede yanlarında olduğunu belirterek, "Cezaevlerinde olan biteni an be an izliyoruz. Halkımız tutsakların kalkanı olacak, tüm siyasi ve hukuki imkanlarımızla tutsaklarımızın arkasında olacağız." dedi.

Geçen Ocak ayının sonunda yayınlanan en son istatistiklere göre, 2021 yılında, 23 hapishane ve gözaltı merkezine dağıtılan Filistinli mahkumların sayısı,  500 civarında idari tutuklu, 34 kadın mahkum ve 160'a yakın çocuk olmak üzere yaklaşık 4 bin 600'e ulaştı.