Filistinli gruplar ve Hizbullah İsrail'e karşı birleşir mi?

Gazze Şeridi'ndeki silahlı gruplardan son dönemde Lübnan ve İsrail arasında bir savaş çıkması halinde buna dahil olunacağı yönünde sesler yükselmeye başladı.

Filistinli gruplar ve Hizbullah İsrail'e karşı birleşir mi?

Siyasi analist İbrahim Medhun da İsrail'in Lübnan'a saldırması halinde Gazze ve Hizbullah'ın ortak silahlı mücadele vermesinin bir seçenek olarak bulunduğunu, bu konunun Hamas, Hizbullah ve İranlı yetkililerin görüşmelerinde ele alındığını söyledi.

Medhun, ortak mücadele konusunun Gazze'deki Filistinli gruplar ve Hizbullah'ın planları arasında büyük bir yer işgal ettiğini çünkü böyle bir durumda İsrail'in zayıf düşeceği görüşünü dile getirdi.

Muhtemel bir savaşın herhangi bir aşamasında Hamas ve Hizbullah'ın birleşebileceğini söyleyen Medhun, "Bu düşünce henüz açıklanacak ve yürürlüğe konacak derecede olgunlaşmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Medhun, Hamas ve Hizbullah arasında büyük bir yakınlaşma ve anlayış olduğunu ve bu uyumun birçok alanda iş birliği yapılmasını sağlayacağını ancak bu iş birliğinin şu an için askeri alanda yapılmasının şart olmadığını kaydetti.

Siyasi analist Medhun, "Ortak silahlı mücadele İsrailli siyasi ve askeri liderleri Gazze ve Lübnan'a saldırma konusunda hesaplarını yeniden yapmaya sevk edecektir." diye konuştu.

Hizbullah'a karşı bir savaş açılması halinde Gazze'deki Filistinli grupların da savaşa dahil olacağı yönünde basına sızan ses kayıtlarını değerlendiren Medhun, bunun bir tür yüksek sesle düşünme olduğuna ve İsrail'i caydırmayı hedeflediğine dikkati çekti.

Medhun, Hamas'ın içinde bulunduğu ekonomik krizin ortak mücadele düşüncesine neden olmadığını, bu düşüncenin İsrail'in tehditleri, abluka ve tekrarlayan saldırılarından kaynaklandığını ifade etti.

Filistinli siyasi analist Hatim Ebu Zayide, yaptığı açıklamada, "Gazze'deki silahlı gruplar ve Hizbullah'ın birleşmesi gerçekçi ancak şu anki durumda pek mümkün görünmüyor." dedi.

Lübnan ve İsrail arasında bir çatışmanın patlak vermesi durumunda Gazze'den bir cephe açılmasının ise ihtimal dahilinde olduğunu ifade eden Ebu Zayide, Gazze'de İran ve Hizbullah'a yakın gruplar olması nedeniyle bunun mümkün olduğuna değindi.

Ebu Zayide, Filistinli grupların İsrail'e karşı ortak bir cephe oluşturulması söylemleriyle "İran ile ilişkileri güçlendirmeyi" amaçladıklarını işaret etti.

Gazze'deki Filistinli grupların en önemli destekçisinin halihazırda İran olduğunu savunan Ebu Zayide, maddi destek beklentisi nedeniyle Filistinli grupların İsrail'e karşı ortak bir cephe açmak istediğini söyledi.

AA