Hamas, Fetih, İslami Cihad ve Filistin Halk Partisi Gazze'de bir araya geldi

Gazze'de bir araya gelen Filistinli gruplar, İşgalci İsrail'in "ilhak" planıyla mücadele için ortak bir ulusal plan belirledi.

Hamas, Fetih, İslami Cihad ve Filistin Halk Partisi Gazze'de bir araya geldi

Hamas, Fetih, İslami Cihad Hareketi, Filistin Halk Partisi ile bazı sol eğilimli grupların da aralarında olduğu Filistinli gruplar, Gazze'de Siyonist İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri ve Ürdün Vadisi'ni "ilhak" planını görüşmek üzere toplandı.

"İlhak planı ile sözde Yüzyılın Anlaşmasına karşı birlikteyiz" sloganıyla düzenlenen konferansta, İşgalci İsrail'in planlarına karşı katılımcı tüm Filistinli grupların uzlaşı sağladığı bir ulusal plan belirlendi.

Gruplar adına konuşma yapan İslami Cihad Hareketi yetkilisi Halid el-Batş, "İşgalci İsrail'in 'ilhak' planı ve sözde Yüzyılın Anlaşması'yla mücadele için ulusal bir plan uygulamak gerekli." dedi.

Söz konusu ulusal plan çerçevesinde yapılması gerekenleri anlatan Batş, "Bu kapsamda, saha çatışmalarını yönetmek üzere halk direnişi için tek bir ulusal cephe oluşturulması, ayrıca 'ilhak'la ve Yahudi yerleşimcilerle mücadele için Batı Şeria'da halk koruma komiteleri kurulması gerekiyor." diye konuştu.

Gazze'deki ve yurt dışındaki Filistinlilerin de harekete geçmesi, ayrıca yurt dışındaki tüm Filistinli kurumlar ile komitelerin faal olması gerektiğini kaydeden Batş, planla ilgili bilgi verilmesi için bir medya kurulu oluşturulacağını bildirdi.

Batş, ayrıca İşgalci İsrail'in tüm uluslararası hukuka aykırı ihlallerini izlemek ve bunlarla ilgili raporlar hazırlamak üzere bir hukuk kurulu kurulmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Arap Birliği ile İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT), İşgalci İsrail'in planlarına karşı sorumluluğunu üstlenme çağrısında bulunan Batş, uluslararası toplumun, "ilhak" planını hayata geçirmesi için İsrail'e cesaret verdiğine işaret etti.

Birlik vurgusu

Konferansta konuşma yapan Filistinli grupların temsilcileri, İşgalci İsrail'in "ilhak" planıyla mücadeleye vurgu yaparak, bu kapsamda birlikte hareket etmenin gerekliliğine işaret etti.

Hamas yetkilisi Halil el-Hayye, "Gazze, ulusal projenin savunucusu olmaya devam edecek. Gazze'deki direnişçiler, işgalcilerin planlarına karşı ne gerekiyorsa yapmaya hazır." dedi.

Silahlı mücadele başta olmak üzere her türlü mücadelenin İşgalci İsrail'in planlarına karşı meşru bir hak, ulusal ve insani bir görev olduğunu söyleyen Hayye, "İlhak planının hedef aldığı bölgeler, düşmanla birinci derecede çatışma bölgeleridir." diye konuştu.

Fetih hareketi yetkilisi İmad el-Aga, "İşgalci İsrail'in planlarıyla mücadele, bizim için stratejik bir karar. Bunlarla mücadele için de ulusal birlik önemli." ifadelerini kullandı.

Fetih hareketinin İşgalci İsrail ve ABD'ye karşı koymayı seçtiğine işaret eden Aga, bu devletlerin yaptıklarının kabul edilemez olduğunu ifade etti.

İslami Cihad Hareketinden Nafız Azzam, "Filistin'de bölünmüşlüğe son verilmesi ve birlik tesis edilmesi ilhak planıyla mücadelede önemli bir adım. İslam ümmetinin, düşmana karşı onların yerine hakkını savunan Filistin halkına destek vermesi gerek." ifadelerine yer verdi.

AA