Filistin seçimlerinin Kudüs'te yapılıp yapılamayacağı konusu belirsizliğini koruyor

İşgalci İsrail'in, Filistin yönetiminin seçimlerinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te de gerçekleştirilmesine izin verilmesi yönündeki talebine olumlu ya da olumsuz bir cevap vermekten kaçınıyor.

Filistin seçimlerinin Kudüs'te yapılıp yapılamayacağı konusu belirsizliğini koruyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın 22 Mayıs'ta milletvekili ve 31 Temmuz'da başkanlık seçimlerinin yapılacağını açıklamasının ardından Doğu Kudüs'te seçim muamması yeniden su yüzüne çıktı. Filistinliler de Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ndeki diğer Filistin bölgelerinde olduğu gibi seçimlerin Doğu Kudüs'te yapılması gerektiğini vurguluyor.

Tel Aviv hükümetinin ise bu konudaki kararı İşgalci İsrail'de sağcı partiler arasında yoğun rekabete neden olan 23 Mart'ta yapılacak seçimler sonrasına ertelediği düşünülüyor.

İşgalci İsrail'in sağı, Kudüs'ün doğusunun da batısının da İşgalci İsrail'in başkenti olduğunu vurguluyor. Filistin devletinin kurulmasını kapsayan bir çözüme ulaşmanın gerekliliğini vurgulayan Filistinliler ve uluslararası toplum ise bunu reddediliyor.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İşgalci İsrail arasında 28 Eylül 1995'te Washington'da imzalanan "Geçiş Aşaması Anlaşması"nda , Kudüs'te seçimlerin yapılmasına ilişkin açık bir hüküm yer alıyor. İşgalci İsrail'in imzaladığı anlaşmaların şartlarına uyup uymayacağı ve bu seçimleri kısıtlamaktan kaçınıp kaçınmayacağı ise belirsizliğini koruyor.

Anlaşmanın 6'ncı maddesinde seçimlerin Doğu Kudüs'teki İşgalci İsrail'in Posta Kurumu'na bağlı postanelerde gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

Filistin'de ilk olarak 1996'da milletvekili seçimleri, daha sonra 2005'te devlet başkanlığı ve 2006'da da bir kez daha milletvekili seçimleri bu maddeye dayanarak gerçekleşti.

Filistin genel seçimleri Şabat tatiline denk geliyor

Genel seçimlerin 22 Mayıs Cumartesi gününe denk gelecek şekilde yapılması, seçimlerin Doğu Kudüs'te yapılmasını zorlaştırabilir. Kudüs'teki seçimler İşgalci İsrail hükümetine bağlı postanelerde yapılacak ve cumartesi günü resmi tatilleri (Şabat) sayılıyor.

Filistin verilerine göre, Doğu Kudüs'teki Filistinlilerin sayısı yaklaşık 350 bin. Ancak Filistin Merkezi Seçim Komitesi verileri, İşgalci İsrail'in postanelerinde yalnızca 6 bin 300 seçmenin oy kullanmasına izin verildiğini gösteriyor.

Bundan dolayı 2006 seçimlerinde, diğer seçmenler, Batı Şeria'ya ait olarak sınıflandırılan kent ve beldelerdeki 14 sandıkta oy kullanmıştı.

"Biz İşgalci İsrail'den izin almıyoruz"

Filistin yönetimine bağlı Kudüs İşleri Bakanı Fadi el-Hedmi bu kapsamda yaptığı açıklamada, imzalanan anlaşmalara göre Kudüslülerin seçimlere aday olarak katılma ve oy kullanma hakkı bulunduğunu ifade etti.

"Biz İşgalci İsrail'den izin almıyoruz. İşgalci güç olarak seçimlere katılıma engel olmamasını talep ediyoruz." diyen Hedmi, Kudüs'te 1996, 2005 ve 2006 yıllarında olduğu gibi yine seçimlerin düzenleneceğini, uluslararası toplumun İşgalci İsrail'in seçimleri engellememesi yönünde çalışması gerektiğini kaydetti.

Fetih Hareketi yöneticilerinden ve eski milletvekili Hatim Abdulkadir de "İşgalci İsrail'in Kudüs'teki seçimleri engelleme konusundaki tutumu belirsizliğini koruyor. Maalesef bu konuda yetkililer de gruplar da sessiz duruyor. Kudüs'te seçimlerin yapılmasının gerekliliği hakkında kimse net ve kesin bir şey söylemiyor." ifadelerini kullandı.

Abdulkadir, "Kudüs kırmızı çizgimizdir. Kent halkı en azından 2005 ve 2006 yıllarında yapılan düzenlemelere göre, en azından postaneler aracılığıyla başkanlık ve yasama seçimlerine aday ve seçmen olarak katılmalıdır." diye konuştu.

Kudüs'teki seçimlerin İşgalci İsrail'in iradesine bağlı olmasının hiçbir koşulda uygun olmadığını ve seçimlerin şehrin banliyöleriyle sınırlandırılmasının kabul edilemez olduğunu vurgulayan Abdulkadir, "Şabat tatili nedeniyle İsrail postaneleri yasama seçimleri sırasında kapatılırsa, posta merkezlerinin önüne sandıklar konulabilir." dedi.

Abdulkadir, "Kudüs'te seçim yapılmamasının Siyonist İsrail'in kenti işgalini kabul etmek anlamına geleceğini" kaydetti.

Çatışmalara yol açsa bile, Kudüs'e seçimlerin yapılması gerektiğini savunan Abdulkadir, Filistin Merkezi Seçim Komitesi, Kudüs'ün sokaklarına ve kasabalarına oy sandıkları koyması gerektiğini ifade etti.

İsmini vermek istemeyen Filistinli bir yetkili ise, "İşgalci İsrail tarafından ve hatta İşgalci İsrail ile iletişim kuran uluslararası taraflardan anladığımız, İşgalci İsrail'in seçimlerinden önce bir kararın alınmasının muhtemel olmadığıdır." ifadelerini kullandı.

AA