Filistin, bayram sevincini yaşamak için de direniş gösteriyor

Filistinli Gazeteci Mohammed Abu Taqiya, işgal altındaki Filistin'de halkı yaşanan tüm zorluklara karşı bayram sevincini yaşadığını belirtti.

Filistin, bayram sevincini yaşamak için de direniş gösteriyor

Siyonistlerin işgali altındaki Filistin'de yaşayan Müslümanlar, bütün zorluklara ve sıkıntılara rağmen bayramın sevincini yaşamaya çalışıyor.

Adeta bir açık hava hapishanesi olan Filistin'de halk, bayramları sevinçle karşılayarak günler öncesinden bayramın hazırlığını yapmaya başlıyor. Hazırlıklar kapsamında; sokaklar temizleniyor ve yıkanıyor, cadde ve sokaklar ışıklarla süsleniyor, tüm imkânsızlıklara rağmen alışverişe çıkılıyor, çocuklar sevindiriliyor. Filistin'de bayram bütün acılara rağmen bayram gibi yaşanılmaya çalışılıyor.

Filistinli Gazeteci Mohammed Abu Taqiya, işgal altındaki Filistin'de bayramların nasıl geçtiği ile ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.

"Kurban kesen kişi her geçen yıl azalıyor doğrudur, bu durum da kuşatmanın bir yüzüdür"

Filistin'de halkın bayram sevincini bütün şartlara rağmen yaşamaya çalıştığını belirten Abu Taqiya, "Filistinliler nasıl işgalcilere karşı direniyorsa bayram sevincinin yaşanması için de direnmeye çalışıyorlar. En ufak bir fırsat olsa bile bunun sevincini, tadını tüm imkânlarla yaşamaya çalışıyorlar. Bayramda hazırlıklar yapılıyor; evet, Gazze 17 yıldır kuşatma altında ekonomik şartlar çok zor durumda ancak insanlar bir şekilde bayramı kutluyor. Kurban kesen kişi her geçen yıl azalıyor doğrudur, bu durum da kuşatmanın bir yüzüdür. Orada yaşananların acı bir yüzüdür ancak insanlar birbirine dayanışma göstererek, birbirine sahip çıkarak bu durumu ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Birkaç gün olsa bile unutmak ve sevinci bir şekilde yaşamaya çalışıyorlar." dedi.

"Direniş nasıl bir ibadet ve insanlık görevi ise bayramın tadını çıkarmakta bir ibadettir, direniştir"

İşgal altındaki Filistin'de yapılan bayram hazırlıkları ve bayramda yapılanlar hakkında konuşan Abu Taqiya, "Kudüs'te sokaklar süsleniyor, güzel bir hale getiriliyor. Belki bir gün önce o sokaklarda bir şehidin kanı olabilir, orada katledilmiş ya da esir alınmış bir şehidin izi olabilir ancak insanlar balonlar ve farklı güzel renklerde ışıklarla bütün sokakları güzel bir hale getirmeye çalışıyorlar. Gönüllü bir şekilde yapıyorlar. Direniş nasıl bir ibadetse insanlık görevi ise bayramın tadını çıkarmakta bir ibadettir, direniştir. Filistin halkını ayakta tutan aslında bu yaşama iradesidir. Canlı bir şekilde insanların yaptıklarına baktığımızda görebiliyoruz. Sabahtan, bayram namazından sonra hemen şehitlerin ailelerine ziyaret gerçekleştiriliyor. 5 bin Filistinli kardeşimiz işgalci israilin elinde zulüm altında. Onların ailelerine ziyarette bulunuluyor. Filistin'deki şehit ve esir ailelerinin ziyareti ile birlikte bayram başlıyor. Ondan sonra akraba ziyareti gerçekleştiriliyor. Batı Şeria'dan bahsedecek olursak yaklaşık 400 sabit askeri kontrol noktasından bahsedebiliriz. Ani bir şekilde kurulan ve sabit kontrol noktalarına rağmen insanlar birbirini ziyaret etmeye çalışırlar. Sanki hiçbir işgal olmadan bir bayramı yaşamaya çalışıyorlar." şeklinde konuştu.

"Çocukların bayramı yaşaması için özel çaba sarf ediliyor"

Filistinliler için bayram gecesinin meşhur geceler olduğunu aktaran Abu Taqiya, "Özellikle çocuklar için bayram özeldir ve aileler çocuklarına bayramı yaşatmak adına bütün zorlukları unutarak bunu yapıyorlar. Mescid-i Aksa'nın avlusunda çocuk oyuncakları, tatlılar, şekerler dağıtılıyor. Toplu bir şekilde oyunlar, faaliyetler yapılıyor. Çocuklar için boyama gibi farklı etkinlikler düzenleniyor. Sokaklarda aynı şeyler farklı STK'lar tarafından yapılıyor. İmkânı olmayan insanlar çocuklarını alarak gezmeye çıkarıyorlar. Bu dayanışma zaten bayramı bayram yapan şeydir. Filistin'de nasıl ki direnişte, siyasette uzun yıllardan beri işgale karşı direniliyorsa bayramı yaşamak için birbirine sahip çıkarak bayramı da yaşamaya çalışıyorlar." ifadelerini kullandı. (İLKHA)