Fas'ta siyasi tutukluların işkence gördüğü iddialarına yönelik soruşturma talebi

Fas İnsan Hakları Derneği, Rif Hareketi’ne mensup siyasi tutukluların işkenceye maruz kaldıkları gerekçesiyle, dün, Rabat'ta Yargıtay’a suç duyurusunda bulundu.

Fas'ta siyasi tutukluların işkence gördüğü iddialarına yönelik soruşturma talebi

Fas İnsan Hakları Derneği, Rif Hareketi’ne mensup siyasi tutukluların işkenceye maruz kaldıkları gerekçesiyle, dün, Rabat'ta Yargıtay’a suç duyurusunda bulundu. Fas hükümeti işkencenin geçmişte kaldığını savunuyor.

Ülkenin en büyük insan hakları kuruluşu olan Fas İnsan Hakları Derneği Başkanı Aziz Gali yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Hapishanelerdeki sorgulamalar sırasında Rif Hareketi mensuplarının işkencelere maruz kaldığı iddialarıyla ilgili soruşturma başlatılması talebiyle Yargıtaya suç duyurusunda bulunduk. Her dosyada, özellikle de durum işkenceyle ilgiliyse hakikatin yanında yer almak görevimiz. Yetkililer Fas’ta artık işkencenin olmadığını söylese de hala işkencenin olduğu ortada. Dernek, Rif Hareketi’ne mensup tutukluların soruşturma sırasında ve Ulusal İnsan Hakları Kurumunun, Rif mensuplarına işkence edildiği yönündeki iddiaları ispat eden raporuna dayanarak kamu yararına uygun hareket etti.”

Fas İnsan Hakları Derneği başkanı, Fas’ın El-Hüseyma kentinde bulunan polis komiserliğindeki polislerin sorgulama sırasında Rif hareketine mensup tutuklulara işkence yaptığını söyledi. Soruşturmanın, Rif Hareketi’ne mensup tutuklulara işkence yapanları ortaya çıkaracağını söyleyen Gali, şikayetlerinin dikkate alınmaması halinde gerçeğin ortaya çıkarılması için Birleşmiş Milletlerin ilgili birimlerine başvurmak durumunda kalacaklarını ifade etti.

Fas İnsan Haklarından Sorumlu Devlet Bakanı Mustafa Ramid, ülkesinin 2017'de ev sahipliği yaptığı Kuzey Afrika'da işkencenin önlenmesi için ulusal mekanizmalar konulu bölgesel toplantıda, Fas’ta uygulanan sistematik işkencenin geçmişte kaldığını söyledi. Sistematik bir şekilde olmasa da işkencenin var olduğunu kimsenin inkâr edemeyeceğini ifade eden Ramid, bu olguya karşı mücadele edilebilmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini kaydetti.

Ajanslar