FAO ve UNAMA yetkilileri Afganistan İslam Emirliği Tarım Bakanı Ömeri ile görüştü

Afganistan İslam Emirliği Tarım, Sulama ve Hayvancılık Bakanı Mevlevi Ataullah Ömeri, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Direktörü Richard Tranchard ve UNAMA Ofisi Başkan Yardımcısı Daniel Anders ile bir araya geldi.

FAO ve UNAMA yetkilileri Afganistan İslam Emirliği Tarım Bakanı Ömeri ile görüştü

Başkent Kabil'de Tarım Bakanlığı'nda gerçekleştirilen görüşmede; tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi, suyun yönetilmesi, doğal kaynakların korunması, çiftçilerin desteklenmesi, bitki ve hayvan hastalık ve zararlılarıyla mücadele ve çiftçilere tavsiye edilen tohumların dağıtılması konuları ele alındı.

Bakan Ömeri gerek FAO gerekse de UNAMA yetkililerine, geçmişteki yardım ve iş birlikleri için teşekkür ederek bu iş birliğinin artarak devam etmesi çağrısında bulundu.

Ömeri, "Afganistan su düzenlemesi ve yönetimi, çiftçilere yardım, hayvancılık, arazi yönetimi, araştırma ve tanıtım, sulama barajlarının inşası, ormanları koruma, tohumların dağıtımı ve ağaçların ıslahı, modern tarım, çiftçileri tarım makineleri ile donatmak ve süt fabrikaları inşa etmek gibi süreçler eğitimde iş birliğini gerektirir." diyerek BM yetkililerini bu konuda sorumluluk üstlenmeye davet etti.

Uluslararası yardım kuruluşlarıyla ilgili ne hükümet nezdinde ne de Afgan halkında herhangi bir sorunun bulunmadığını vurgulayan Ömeri, uluslararası kuruluşları; korku duymadan ve sorunsuz bir şekilde Afganistan'daki faaliyetlerine devam etmeye çağırdı.

Ömeri, "Şu anda gerek güvenlik gerekse yönetim konusunda Afganistan'ın tamamında herhangi bir sorun yok. Tüm ülke düzeyinde faaliyetlerinizi korkmadan yürütebilirsiniz. İslam Emirliği size tüm imkanları sağlayacaktır. Umarız uluslararası örgütler geçmişte yarım kalan projelerini tamamlarlar. Halkın isteği bu. Çünkü yönetim değişikliği ile birlikte bazı projeler yarım kaldı." ifadelerini kullandı.

Afgan çiftçilere destek vereceklerini deklare eden UNAMA Ofisi Başkan Yardımcısı Daniel Anders; iklim değişikliği alanındaki faaliyetler, ihtiyaç sahiplerine yardım etme, çiftçileri modern tarıma alıştırma ve tanıtma, arazinin bozulmasını önleme, sürdürülebilir kalkınma ve insanların ekonomik durumunu iyileştirme konularında diğer ülkeleri ve yatırımcıları deneyimlerini Afgan çiftçilerle paylaşmaya davet etti.

Anders son olarak, UNAMA'nın geçmişte bu ülkede yaptığı faydalı faaliyetlerini sürdürme kararlılığında olduğuna vurgu yaptı.