Esaretin 40. yılında işgal zindanları

40 yıldır tutuklu olanların bulunduğu işgal zindanlarındaki mahkumların kimisi işkence, ihmal, doğrudan açılan ateş neticesinde şehid edildiği Filistinlilerin anıldığı 17 Nisan 'Esirler Günü' bu sene yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tehdidinin gölgesinde yaşanıyor.

Esaretin 40. yılında işgal zindanları

Filistin Ulusal Konseyi'nin 1974'te 17 Nisan'ı "Filistin Esirler Günü" olarak ilan etmesinin ardından Filistinliler 46 yıldır olduğu gibi bugün de dünya kamuoyunun gündemine getirmeye çalışıyor.

Ancak bu yıl, Filistin'de koronavirüs önlemleri kapsamında olağanüstü hal ilan edilmesi dolayısıyla Batı Şeria'da her yıl düzenlenen gösteriler ve yürüyüşlerin yerine, internet ortamında konferanslar yapılacak.

Filistin Esirler Cemiyeti verilerine göre, İşgalci İsrail 1967'den bu yana yaklaşık 1 milyon Filistinliyi tutukladı ve halihazırda İsrail hapishanelerinde yaklaşık 5 bin Filistinli bulunuyor.

Ayrıca veriler, İşgalci İsrail'in Ofer, Mecdu ve Ed-Damun hapishanelerinde 130 Filistinli çocuk tutuklunun bulunduğunu gösteriyor.

İsrail hapishanelerinde 300'ü kronik rahatsızlıklardan muzdarip, 10'u kanser yaklaşık 700 Filistinli hasta mevcut.

40 yıldır İşgalci İsrail hapishanelerinde bulunan Filistinli esirler var

İşgalci İsrail ile FKÖ arasında 1993'te imzalanan Oslo Anlaşması'ndan önce tutuklanan 26 Filistinli bulunuyor.

Söz konusu Filistinliler arasında 40 yıldır tutuklu olan ve İşgalci İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumlar arasında en uzun süredir hapis yatan Nail El-Bergusi, 38 yıldır hapis olan Kerim Yunus ve Mahir Yunus da yer alıyor.

Ayrıca İşgalci İsrail hapishanelerinde 20 yıldır tutulan 51 Filistinli bulunuyor.

Cezaevlerindeki Filistinli tutuklulardan 541'i bir veya birden fazla kez müebbet hapis cezasına çarptırılmış durumda.

1967'den bu yana 222 Filistinli İşgalci İsrail hapishanelerinde şehid edildi

Cemiyet'in verilerine göre, 1967'den bu yana 73'ü işkence, 67'si sağlık hizmetlerindeki ihmaller, 75'i kasten, 7'si doğrudan İşgalci İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu olmak üzere 222 Filistinli tutuklu şehid oldu.

İşgalci İsrail, geçen senenin başından bu yana işkence ve ihmaller nedeniyle hayatını kaybeden 5 Filistinli tutukludan Ömer Avni Yunus'un naaşını ailesine teslim ederken 4'ünü ise hala morgda bekletiyor.

1967'den beri 160 bin Filistinli kadını tutuklayan Siyonist İsrail, bu sene içinde 31 Filistinli kadını tutukladı. Böylece İşgalci İsrail'in hapishanelerindeki Filistinli kadın mahkum sayısı 41'e yükseldi. Bunların 7'si yaralı ve halen Damun hapishanesinde tutuluyor.

AA