Erdoğan: Tuna-1 bölgesindeki doğal gaz rezervi 405 milyar metreküp

Fatih Sondaj Gemisi’nde incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Sakarya Sahası’nın Tuna-1 bölgesindeki toplam doğal gaz rezerv miktarının 405 milyar metreküpü bulduğunu söyledi.

Erdoğan: Tuna-1 bölgesindeki doğal gaz rezervi 405 milyar metreküp

Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğlen saatlerinde İstanbul'dan helikopterle Zonguldak açıklarındaki Fatih sondaj gemisine gitti ve burada incelemelerde bulundu.

İncelemeleri sırasında geminin 20 Temmuz 2020'de başladığı çalışmalarını tamamladığını kaydeden Erdoğan, daha sonra 'müjde' olarak duyurduğu yeni bulunan rezervlere ilişkin bir açıklama yaptı.

Erdoğan, "320 milyarlık metreküplük doğalgaz müjdesini 21 Ağustos'ta milletimize ilan etmiştik. Keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha eklendi. Sakarya sahasının Tuna 1 bölgesindeki doğalgaz rezerv miktarı 405 milyar metreküpü buldu. Bu kuyudaki çalışma önceden planlandığı şekilde 4775 metreye ulaşılmasının ardından sona erdi" dedi.

Erdoğan, "Karadeniz'de keşfettiğimiz rezerv, ülkemizin bugüne kadarki en büyük hidrokarbon kaynağıdır" diye konuştu.

Erdoğan, yeni sahada keşfedilen doğalgazın 2023'ten itibaren kullanıma alınmasının hedeflendiğini ifade etti.

Bu keşiflerle Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı amaçladıklarını söyleyen Erdoğan, "İnşallah Karadeniz'deki ve Akdeniz'deki yeni sondajlardan alacağımız müjdelerle bu kaynağı daha da genişleteceğiz. Halen Yavuz sondaj gemimiz, Barbaros Hayrettin ve Oruç Reis sismik araştırma gemilerimiz faaliyetlerini sürdürüyor" diye konuştu.

Fatih sondaj gemisi 20 Temmuz 2020'den bu yana Zonguldak'ın yaklaşık 170 kilometre açıklarında Tuna-1 araştırma kuyusunda çalışmalarını yürütüyordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklaması sırasında "uzaktan kumandalı ileri teknoloji ürünü denizaltı robotunun" yerli imkanlarla sektöre kazandırıldığını söyledi.

Ajanslar