Endonezya'da Arakanlı mültecilerin sorunlarına çözüm arayışı

Endonezya’da faaliyet gösteren Makassar Rohingya Forumu’nun Başkanı İkbal Djalil, ''Birleşmiş Milletler (BM) ve Endonezya Uluslararası Göç Örgütü, ülkedeki Arakanlı göçmenlere ilişkin sorumluluklarını yerine getirmeli.'' dedi.

Endonezya'da Arakanlı mültecilerin sorunlarına çözüm arayışı

Djalil, Myanmar’da maruz kaldıkları zulüm ve etnik temizlikten kaçarak Endonezya’ya sığınan Arakanlı Müslümanların yaşadığı sorunlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Uzun süredir ülkede bulunan Arakanlı göçmenlerin eğitim, sağlık ve iş gibi temel ihtiyaçlarının hala sağlanmadığını vurgulayan Djalil, ''BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ve Endonezya Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ülkedeki Arakanlı göçmenlere ilişkin sorumluluklarını yerine getirmeli.'' diye konuştu.

Djalil, bazı Arakanlı göçmenlerin Endonezyalılarla evlenmelerine rağmen haklarının ihmal edildiğini belirtti.

Forum bünyesinde Arakanlı göçmenlerin hakları konusunda avukatlık yapan Andi Amien Assegaf da 10 yıldır Makassar’da bulunan Arakanlıların üçüncü bir ülkeye ne zaman gönderilecekleri konusundaki belirsizliğin sürdüğünü ifade etti.

Assegaf, yıllardır süren belirsizlik nedeniyle Makassar’daki bazı Arakanlıların da yasa dışı yollarla Malezya’ya geçtiğini belirtti.

Binden fazla Arakanlı göçmenin bulunduğu Endonezya’da BMMYK'nın verilerine göre yaklaşık 14 bin göçmen, ailelerine yeni bir hayat kurabilme umuduyla başta Avustralya ve ABD olmak üzere Kanada ve Avrupa ülkelerine geçebilmeyi bekliyor.

AA