Dünya Gıda Programı, güvenli koşullar oluşana dek Gazze'nin kuzeyine yardımları durdurdu

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı (WFP), emniyetli dağıtıma izin veren koşullar oluşana dek Gazze'nin kuzeyine hayat kurtaran gıda yardımı dağıtımını durdurma kararı aldı.

Dünya Gıda Programı, güvenli koşullar oluşana dek Gazze'nin kuzeyine yardımları durdurdu

Merkezi Roma'da bulunan BM kuruluşundan yapılan yazılı açıklamada, WFP'nin Gazze Şeridi'nin kuzeyine teslimatı durdurma kararını kolay bir şekilde almadığı belirtilerek bunun, oradaki durumun daha da kötüleşeceği ve daha fazla insanın açlıktan ölme riskiyle karşı karşıya kalacağı anlamına geldiğinin farkında olunduğu kaydedildi.

Açıklamada, "WFP, Gazze'deki çaresiz insanlara acilen ulaşma konusunda kararlıdır. Ancak kritik gıda yardımını, bundan yararlanan kişilere ulaştırmak için gerekli emniyetin sağlanması gerekmektedir." ifadeleri kullanıldı.

BM Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansına (UNRWA) ait bir kamyona yapılan saldırı sonrasında, üç haftalık aranın ardından bölgeye yardımların geçen pazar yeniden başladığı ve ilk aşamada 7 gün için 10 kamyon yiyecek göndermenin hedeflendiği aktarılan açıklamada, "WFP, pazar günü Gazze şehrine doğru yola çıktığında, konvoyun etrafı, Gazze Vadisi kontrol noktası yakınında aç insan kalabalığıyla çevriliydi. Pazartesi günü ise ikinci konvoyun kuzeye yolculuğu, sivil idarenin çökmesi nedeniyle tam bir kaos ve şiddet içinde kaldı." ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, WFP'nin, ocak ayı sonunda da Gazze'nin kuzeyine yapılan teslimatların ardından koşulların bölgede hızla kötüleştiğini bildirdiği de anımsatıldı.

Gazze'deki duruma dikkat çekilen açıklamada, "Son raporlar, Gazze'nin hızla açlığa ve hastalığa sürüklendiğini teyit ediyor. Gıda ve temiz su inanılmaz derecede kıt hale geldi ve hastalıklar yaygınlaşıyor. Bu durum, kadınların, çocukların beslenmesini ve bağışıklıklarını tehlikeye atıyor ve akut yetersiz beslenmenin artmasına yol açıyor. İnsanlar, halihazırda açlığa bağlı nedenlerden ölüyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, WFP ile Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) dün yayımladığı raporun, Gazze'nin kuzeyindeki durumun hızla kötüleştiği ve 2 yaşın altındaki her 6 çocuktan 1'inin akut yetersiz beslendiğini ortaya koyduğu da aktarıldı.

Açıklamada ayrıca WFP'nin de aralarında bulunduğu 15 kuruluş tarafından Aralık 2023'te derlenen "Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC)" raporunda, Gazze'deki koşulların kararlı bir iyileşme göstermemesi halinde gelecek mayıs ayına kadar kıtlık riski olabileceği uyarısında bulunulduğu da hatırlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"WFP, teslimatlara mümkün olan en kısa sürede sorumlu bir biçimde devam etmenin yollarını arayacaktır. Felaketi önlemek için Gazze'ye yardım akışının büyük ölçekte genişletilmesine acilen ihtiyaç var. Bunu başarmak için, Gazze'ye daha yüksek miktarda gıda gelmesi ayrıca Gazze'nin kuzeyindeki geçiş noktalarının da açılması gerekiyor. Gazze, pamuk ipliğine bağlı durumda. WFP'nin, çaresizce aç olan binlerce insan için kıtlığa giden yolu tersine çevirmesi sağlanmalı."

BM: Bağışların kesilmesi Gazze'nin yanı sıra başka ülkelerdeki Filistinli mültecilere yardımları etkileyecek

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, bazı Batılı ülkelerin, milyonlarca Filistinliye yardım sağlayan UNRWA'ya bağışları kesmesinin Gazze'dekilerin yanı sıra Ürdün, Suriye ve Lübnan'daki yüz binlerce Filistinli mülteciye yardımları da etkileyeceğini belirtti.

UNRWA Genel Komiseri Lazzarini, bazı Batılı ülkelerin, İşgalci İsrail'in iddialarını gerekçe göstererek, milyonlarca Filistinliye yardım sağlayan UNRWA'ya bağışları dondurmasının sonuçlarına ilişkin X sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Lazzarini, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bağışçıların fonlarını dondurmasının sonuçları, yalnızca Gazze Şeridi'ndeki büyük insani ihtiyaca yanıt verme yeteneğimizi etkilemekle kalmayacak, aynı zamanda okullarımızda yüz binlerce kız ve erkek çocuğunun bulunduğu ve Ajansın 2 milyon Filistinli mülteciye temel sağlık hizmeti sağladığı Batı Şeria, Doğu Kudüs, Ürdün, Suriye ve Lübnan'daki faaliyetlerine de darbe vuracak."

Lazzarini, "Onların birçoğu için UNRWA tek cankurtaran halatıdır." ifadesini kullandı.

Milyonlarca Filistinliye yardım sağlayan UNRWA İşgalci İsrail'in hedefinde

BM üyesi devletlerin gönüllü katkılarıyla finanse edilen UNRWA, faaliyetlerine başladığı 1950'den bu yana Filistinli mültecilere gıda, sağlık, eğitim ve barınak gibi insani yardımları sağlayan ana kuruluş konumunda bulunuyor.

Ajans, 5,9 milyon Filistinli mülteciye destek sağlıyor.

UNRWA, yaklaşık 74 yıldır Filistinlilerin yaralarını sarmaya çalışırken bu süreçte tesisleri defalarca İşgalci İsrail tarafından vuruldu, tonlarca gıda ve ilaç yok edildi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Siyonist srailli yetkililerin UNRWA personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına ilişkin iddialarının acilen soruşturulmasını istemişti.

UNRWA da İşgalci İsrail'in iddialarına yönelik soruşturma başlatmıştı.

Almanya, İsviçre, İtalya, Kanada, Finlandiya, İzlanda, Avustralya, İngiltere, Hollanda, ABD, Fransa, Avusturya, Japonya ve Estonya UNRWA'ya yönelik finansal desteğini geçici süreyle durdurma kararı aldıklarını açıklamıştı.

Norveç, İrlanda ve İspanya ise UNRWA'ya desteklerini sürdüreceklerini duyurmuştu.