Dünya ekonomisi yüzde 4,4 küçüldü, silah satışları yüzde 2,6 arttı

Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 4,4 küçüldüğü bir dönemde, geçen yıl savunma harcamaları, bir önceki yıla oranla yüzde 2,6 oranında arttı.

Dünya ekonomisi yüzde 4,4 küçüldü, silah satışları yüzde 2,6 arttı

Uluslararası Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından hazırlanan bir araştırma, dünyada Covid-19 salgınına rağmen savunma harcamalarının yaklaşık 2 trilyon dolara ulaştığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre ülkeler geçen yıl 1 milyar 981 milyon dolar değerinde savunma harcaması yaptı.

Türkiye 16. sırada

Türkiye 17,7 milyar dolar ile en çok savunma harcaması yapan 40 ülke içinde 16. sırada yer aldı. Bir önceki yıla oranla Türkiye’nin savunma harcamaları yüzde 5 düştü. Türkiye’nin silaha harcadığı para gayri safi yurt içi milli hasılasının yüzde 2,8’ini teşkil ediyor.

Dünya ekonomisi yüzde 4,4 küçülürken, silah satışları yüzde 2,6 arttı
Dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 4,4 küçüldüğü bir dönemde, geçen yıl savunma harcamaları, bir önceki yıla oranla yüzde 2,6 oranında arttı.

NATO ülkesi 12 ülke gayri safi milli hasılalarının en az yüzde 2’sini (İttifak tarafından belirlenen hedef) savunma harcamalarına ayırdı. Bir önceki yıl sadece 9 NATO ülkesi, bu hedefi tutturabilmişti.

Şili ve Güney Kore, salgın yüzünden savunma harcamalarının bir bölümün sağlık harcamalarına yönlendirirken, Macaristan’ın tam tersi harcamalarını artırdığı görüldü. Brezilya ve Rusya’nın ise savunma harcamalarını az da olsa düşürdüğü gözlendi.

Silah harcamalarında ABD açık farkla lider

Dünyada silahlanmaya geçen yıl en fazla para harcayan 5 ülke olarak öne çıkan ABD, Çin, Hindistan, Rusya ve İngiltere’nin ödediği faturanın toplamı dünyadaki savunma harcamalarının yüzde 62’sini oluşturuyor.

ABD’nin geçen yıl savunma harcamaları bir önceki yıla oranla yüzde 4,4 artarak, 778 milyar dolara çıkarken, Çin’in harcamaları ise yüzde 1,9 artışla 252 milyar dolara yükseldi.

SIPRI’ye göre, Hindistan 72,9 milyar dolar, Rusya 61,5 milyar dolar, İngiltere, 59,2 milyar dolar, tutarında savunma harcaması yaptı.

Euronews