Dünya Cami Günü: Gazze camileri Siyonist rejimin barbarlığına tanıklık yapıyor

Son aylarda, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş Filistinlilerin, cemaatle namaz kılmak için yıkıntılar arasında toplandıklarına dair görüntüler sosyal medyada dolaşıyor.

Dünya Cami Günü: Gazze camileri Siyonist rejimin barbarlığına tanıklık yapıyor

Siyonist İsrail rejimi, kıyı şeridindeki ibadethaneleri bile esirgemiyor, ayrım gözetmeksizin ve amaçsızca bombalıyor; son olarak geçen hafta Gazze Şehri'ni bombaladı.

Siyonist İsrail rejiminin geçen cumartesi günü sabah namazı sırasında Daraj ilçesindeki El-Tabin Okulu'ndaki bir camiyi bombalaması sonucu en az 100 kişi hayatını kaybetti, çoğu tanınmaz halde.

Gazze Medya Ofisi'nin verilerine göre, Dünya Camiler Günü kutlanırken, İşgalci İsrail'in Gazze'ye yönelik soykırım amaçlı bombalamaları sonucu son 320 günde toplam 610 cami tamamen yıkıldı.

Dünya Cami Günü, 21 Ağustos 1969'da Avustralyalı Siyonist Michael Dennis Rohan'ın son derece kışkırtıcı bir eylemle Mescid-i Aksa'yı ateşe vermesinin ardından başlatıldı.

Bu gün, yıllar geçtikçe birliğin sembolü ve özellikle İslam'ın üçüncü en kutsal mekanı olan Mescid-i Aksa'nın önemi ve kutsallığını hatırlatan bir gün haline geldi.

Yangında caminin yaklaşık bin 500 metrekarelik bölümü, aralarında Hz. Zekeriya'nın mihrabı ve çeşitli kemer ve sütunların da bulunduğu bölümü zarar gördü, çatı çöktü.

Uluslararası Camiler Günü olarak da bilinen bu günün uluslararası alanda kutlanması İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından onaylandı.

Ancak Mescid-i Haram, Filistinlilerin Siyonist işgalinden kurtulmaları için uzun süredir devam eden özgürlük mücadelesinin odak noktası olmaya devam ediyor ve rejim sık sık camiye saldırılar düzenliyor.

Gazze'de camilerin yıkılması

Siyonist İsrail rejimi 7 Ekim 2024'ten bu yana Gazze'deki camiler de dahil olmak üzere her karış toprağı bombaladı. Gazze Medya ofisine göre, son 11 ayda toplam 824 cami tamamen veya kısmen hasar gördü ve bunların 610'u tamamen hasar gördü.

Filistin resmi verilerine göre 2019 yılında Gazze Şeridi'nde 1.117 cami bulunuyordu. Bu da şu ana kadar tüm camilerin yüzde 55'inin yıkıldığı, yüzde 19'unun da hasar gördüğü anlamına geliyor.

Gazze'nin çoğunluğu Müslüman olan nüfusu için dini önemlerinin ötesinde, bu camilerin birçoğunun tarihi yüzyıllar öncesine dayandığından büyük kültürel ve tarihi öneme sahiptir.

Son 11 ayda, Gazze'deki Şati mülteci kampındaki Ahmed Yasin Camii, Beyt Lahiya'daki Salim Ebu Müslim Camii ve Han Yunus kentindeki Halid bin Velid Camii gibi, içerisinde yerinden edilmiş kişilerin bulunduğu camiler kasıtlı olarak hedef alındı.

Güney Gazze'deki Halid bin Velid Camii'ne yapılan saldırı gibi çok sayıda doğrudan hava saldırısı videoya kaydedildi ve tüm kanıtlar bunların askeri bir işlevi olmadığını ortaya koyarak, Siyonist rejimin asılsız iddialarını çürüttü.

Gazze Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı'nın mayıs ayında yayınladığı raporda, İşgalci İsrail askerlerinin Gazze'ye yönelik kara harekâtı sırasında en az 60 mezarlığa zarar verdiği, buldozerlerle mezarları kazarak 1000'den fazla kişinin cesetlerini çaldığı bildirilmişti.

Ayrıca soykırım savaşında 100'den fazla Müslüman vaiz ve 91 bakanlık çalışanı şehid edildi ve bu, şu ana kadarki 40 bin kurbanın yalnızca küçük bir kısmını temsil ediyor.

Uzmanlar, Siyonist İsrail rejiminin bu eylemlerinin, savaş sırasında ibadethanelerin hedef alınmasını kesin olarak yasaklayan uluslararası yasa ve sözleşmeleri açıkça ihlal ettiğini belirtiyor.

Camilerin yanı sıra tarihi kiliseler de yıkılırken, okul, hastane, konut gibi çok sayıda sivil yapı da tahrip edildi.

Yıkılan tarihi camiler

Gazze Ulu Camii, aynı zamanda Büyük Ömer Camii olarak da bilinir, Siyonist İsrail rejim güçleri tarafından yıkılmadan önce Gazze Şeridi'ndeki en büyük ve en eski camiydi ve dünyanın en eski camilerinden biriydi. 7.yüzyılda ilk Müslümanlar tarafından inşa edilen cami, tarih boyunca depremler, haçlılar, Moğollar ve İngiliz hava saldırıları nedeniyle birçok kez hasar görmüş, ancak her seferinde yeniden inşa edilmiştir.

Cami, bölgedeki Müslüman cemaat tarafından ibadethane olarak kullanılmış ve yüzyıllar boyunca toplantıların ve kültürel faaliyetlerin odak noktası olarak hizmet vermiştir.

5.000 kişiye kadar ibadet imkânı sağlayan kumtaşı yapıdan günümüze sadece Memlük döneminden kalma yıkık minaresi kalmıştır.

7 Aralık 2023'te İşgalci İsrail'in hava saldırısında yıkılmış, yapının büyük kısmı çökmüş, minaresi eğilmiş ve kırılmıştır.

Gazze Şeridi'ndeki en büyük ve en eski cami olan yıkılmış Gazze Ulu Camii

Gazze'nin Mescid-i Haram'dan sonra ikinci büyük camisi olan İbn Osman Camisi de geçen ay İsrail savaş uçaklarının düzenlediği füze saldırılarının ardından yerle bir olmuştu.

Memlük tarzında inşa edilen cami, 2.000 metrekarelik bir alanı kaplıyordu ve 400 metrekaresi ana avlusuna ayrılmıştı. Şucaiyye pazarına bakan iki kapısı vardı.

Cami, Gazze Şeridi'ndeki önceki savaşlarda saldırılara ve yıkımlara maruz kalmış, 1987'deki Birinci İntifada sırasında İsrail işgal güçleriyle çatışmaların merkezi olmuştu.

Temmuz ayında yıkılan İbn Osman Camii

Gazze'nin en büyük ve en eski camilerinden biri olan ve Hz. Muhammed'in büyük büyükbabası Haşim bin Abdülmenaf'ın defnedildiği yere inşa edilen Seyyid el-Haşim Camisi de yerle bir edildi.

Rivayete göre, Suriye'den Mekke'ye dönerken tüccarlık yaparken hastalanmış, vefat etmiş ve günümüzde Gazze'nin Daraj semtinde bulunan yere gömülmüştür.

12.yüzyılda kireç taşından inşa edilen ve birçok kez restore edilen cami, geçen yıl ekim ayında İşgalci İsrail'in bombasıyla vurulana kadar ayakta kalmıştı.

Gazze'nin Zeytun semtinde, Seyyid el-Haşim Camisi ile aynı dönemde inşa edilen Osman bin Kaşkar Camisi, 7 Aralık'ta İşgalci İsrail'in düzenlediği hava saldırısında büyük hasar gördü.

HanYunus'ta yıkılan El Emin Muhammed Camii

Yıkılan camiler arasında, soykırım savaşının ilk günlerinde yıkılan Han Yunus'taki El Emin Muhammed Camii de yer alıyor.

Üstünde delik bulunan yıkılmış kubbesi, İsrail vahşetinin simgesi haline geldi.

Aynı kentin El-Amal semtinde bulunan ve bir zamanlar binlerce kişinin ibadet ettiği El-Rahme Camisi de tamamen yıkıldı.

Yıkılmasının ardından binlerce Filistinli, son Kurban Bayramı'nda yıkıntıların başında namaz kıldı.

Gazze Şeridi'nin merkezindeki Deyr el-Belah Kampı'nın sahilindeki El Nur Camisi, İsrail savaş gemilerinin hedefi oldu, büyük bölümü yıkıldı.

Diğer camiler, Gazze'deki Beyaz Cami gibi, ibadet edenler içerideyken savaş uçakları tarafından bombalandı. Bazıları buldozerle yıkıldı veya dinamitlerle havaya uçuruldu.