Dinler arası diyaloğun mimarı Başhaham Eliyahu Koronadan öldü

Papalık ve Fethullah Gülen ile birlikte dinlerarası diyaloğun mimarlığını yürüten İsrail'in Başhahamı Eliyahu Bakshi Doron Koronavirüsten öldü.

Dinler arası diyaloğun mimarı Başhaham Eliyahu Koronadan öldü

İşglaci İsrail'de 1993-2003 yılları arasında baş haham olarak hizmet veren 79 yaşındaki Eliyahu Bakshi-Doron, COVID-19 semptomları ile hastaneye girdikten beş gün sonra virüse yenik düşerek öldü.

Dinlerarası diyaloğun mimarlarındandı

Türkiye'ye 12 kez ziyarette bulunan İşgalci İsrail'in Baş Hahamı Eliyahu Bakshi Doron, 1996, 1997 ve 25 Şubat 1998'de İstanbul'da Fethullah Gülen'le görüşmüştü. 1998'de İstanbulda Gülen ile bir araya geldiğinde Kudüs'te bir temsilcisinin bulunduğu hatırlatınca, Gülen'in "Bizim temsilciliğimiz yok. Yalnızca dostlarımız var" sözleri üzerine Doron, "İyi bir dost, aynı zamanda iyi bir temsilcidir" diye cevap vermişti.

Mavi Marmara saldırısından sonra Gülen'i yaptığı açıklamalar nedeniyle İsrail'den arayıp ilk kutlayan kişi olmuştu.

Gülen'in dinlararası diyalog için görüştüğü Papa II. John Paul ile Baş Haham Eliyahu'da görüşmeler yapıyordu. Bu üçlü dinler arası diyaloğun öncülüğünü yürütüyorlardı.

Çok bilinmese de DORON, Siyonist İsrail'in dünyadaki en güçlü birkaç isminden biriydi.Papa ile de G-8 üyesi devletlerin başkanlarıyla da istediği an görüşebiliyordu.

Dünyadaki bütün zengin yahudi iş adamları ile yakın temas halinde çalışmalar yürütüyordu. Dünya kumar piyasasını elinde tutan Yahudi Sheldon Adelson'un özel jeti ile dünya liderleri ile görüşmelere katılıyordu.

2012 yılında 1.000'den fazla polis ve güvenlik hizmeti çalışanına sahte hahamlık kimlik bilgilerinin verilmesini içeren “hahamlar davası” olarak bilinen bir sahterkarlığa karıştığı iddiasıyla dava açıldı. 2017 yılında sahtekarlık ve güven ihlali nedeniyle mahkum edildi. Mahkumiyeti para cezasına çevrildi. 1941 Kudüs doğumlu olan Eliyahu'nun 10 çocuk babasıydı.

Habernas